Wykonanie
Ostatnio zapiekanki rządzą na moim blogu, pewnie dlatego, że je uwielbiam :) Dzisiaj kolejny przepis na
makaronową zapiekankę. Jest delikatna w smaku, jakby kremowa i ma tą zaletę, że tak na prawdę można ją dowolnie modyfikować dodając do
pieczarek i
pomidora jeszcze inne warzywa. Ja dodałam
marchewkę z
groszkiem, bo akurat miałam w nadmiarze.

Składniki:około 12 płatów
makaronu lasagne (po 3 płaty na każdą warstwę)mała
cebulapół kg piersi z
kurypół kg
pieczarek1 dojrzały
pomidoropcjonalnie: 2 łyżki ugotowanej
marchewki i 2 łyżki
groszku z puszki2 kulki
mozzarelliząbek
czosnkułyżka
masłałyżka
olejusól i
pieprzNa beszamel:pół litra
mleka3 łyżki
masła3 łyżki
mąkisól,
pieprzświeżo starta
gałka muszkatołowaPrzygotowanie:
Masło rozpuścić w garnku, zasypać
mąką i chwilę smażyć, energicznie mieszając. Powoli dolewać
mleko i ciągle mieszając (najlepiej rózgą) doprowadzić do zagotowania sosu. Doprawić i odstawić.
Cebule i
czosnek pokroić drobno. Podsmażyć na
oleju. Dodać pokrojonego na bardzo małe kawałki
kurczaka. Podsmażyć na złoto a następnie zdjąć z patelni. Rozpuścić na niej
masło i przesmażyć
pieczarki, następnie dodać
pomidora pokrojonego w kostkę oraz
marchewkę i
groszek. Doprawić
sola i
pieprzem. Przerzucić do usmażonego
kurczaka i wymieszać.
Mozzarellę pokroić w bardzo drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć płaty lasagne, zalać 4 łyżkami beszamelu, wyłożyć 1/3 farszu. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę ma stanowić
makaron polany beszamelem i posypany
mozzarellą.Naczynie z zapiekanką należy przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić widelcem czy
makaron jest miękki.Lasagne najlepiej nakładać, gdy jest lekko przestudzona. Wtedy łatwiej ją pokroić i nie rozpada się.

PYSZNEGO!