Wykonanie
Podzielę się dziś świetnym przepisem na pyszną tartę z moich ulubionych warzyw:
groszku,
fasolki,
cukinii i
brokułów. Chlorofilowe szaleństwo plus chrupiące ciasto i beszamel. Na samą myśl cieknie mi ślinka, choć przyznam, że jestem świeżo po sporej porcji tego specjału :)

Składniki:
ciasto francuskiemały
brokułpół szklanki
fasolki szparagowej ( u mnie mrożona )pół szklanki
groszku koniecznie mrożonegomała
cukiniałyżka
masła2 łyżki
mąki1,5 szklanki
mleka10 dag
sera żółtegogałka muszkatołowasól i
pieprz
Przygotowanie:Naczynie do tarty wyłożyć
ciastem francuskim, nadmiar na bokach odkroić a całość ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić do niego ciasto na około 15 minut - musi się zrumienić. Podczas pieczenia zblanszować
fasolkę,
groszek i
brokuł czyli wrzucić warzywa do osolonego wrzątku i od momentu ponownego zagotowania
wody gotować je na małym ogniu przez około 10 minut. Odcedzić i odstawić do schłodzenia. Ciasto wyjąć z piekarnika i jeśli "napuchło" delikatnie spłaszczyć je np. czystą ściereczką. Ze skrawków ciasta, które pozostały po obkrojeniu rantów naczynia do tarty, wyciąć nożykiem dekoracje np. listeczki.Sos:
Ser żółty zetrzeć na tarce. W rondelku rozpuścić
masło, dodać
mąkę i wymieszać. Zalać
mlekiem i czekać do zagotowania bardzo często mieszając, żeby pozbyć się wszystkich grudek.
Ser dodać do sosu i mieszać aż się rozpuści. Przyprawić
pieprzem,
gałką muszkatołową i odrobiną
soli.
Cukinię pokroić w kostkę. Na ciasto wyłożyć
mieszankę warzyw i zalać je
sosem beszamelowym. Wierzch tarty udekorować
ciastem francuskim. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika na kolejne 15 minut. Można wydłużyć czas pieczenia, jeśli ciasto nie będzie odpowiednio zrumienione.

PYCHA !!!