Wykonanie
Czas przygotowania: ok.45 minutSkładniki:4-6 porcji800g
filetów z białej ryby bez skóry i ości3 łyżki posiekanej
cebulki dymki1 łyżka posiekanej, świeżej
natki pietruszki1 łyżka posiekanego, świeżego
koperkupołowa namoczonej
bułki pszennej w
mleku (moczyć ok. pół godziny)1
jajosól,
pieprzmąka lub
bułka tarta do obtoczenia
olejcytrynaWykonanie:Filety zmielić w maszynce do
mięsa, dorzucić
cebulkę,
koperek,
pietruszkę i również zmielić. Do zmielonej masy dodać
jajko, odciśniętą z
mleka bułkę, doprawić do smaku 1 łyżeczką
soli i
pieprzem. Wyrobić, aby powstałą zwarta masa. Zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki, następnie chłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Mąkę lub
bułkę tartą wysypać na talerz i obtoczyć w niej kotleciki. Rozgrzać
olej i ułożyć na patelni kotleciki. Smażyć około 8 sekund, obracając aż równomiernie się zrumienią. Podawać z ćwiartkami
cytryny.