ßßß
Prawda jest taka, że kiedy pada hasło muffiny, pierwszą myślą, jaka przychodzi nam do głowy to słodkie babeczki. Niektórzy może nawet nie pomyśleli, że muffinki można jeść także z mięsem i warzywami. Wytrawne babeczki stanowią świetną przekąskę na stole, kiedy zapraszamy gości, bo można je jeść także na zimno. Wykonać je można z resztek, które mamy w lodówce, żeby nie marnować jedzenia.Składniki na około 18 muffinek:SKŁADNIKI SUCHEpół szklanki mąki pszennejpół szklanki mąki pełnoziarnistej (jeśli nie mamy akurat takiej w domu, wtedy używamy 1 szklankę mąki pszennej)łyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka sodypieprz, bazylia lub oreganoSKŁADNIKI MOKRE2 jajka200 g jogurtu naturalnego2 łyżki olejuPOZOSTAŁE SKŁADNIKIser fetapół paprykimała pierś z kurczakapół czerwonej cebulinatka pietruszkiser żółty 50 gSposób przyrządzenia:W jednej misce umieszczamy suche składniki. Następnie dodajemy "resztki" czyli paprykę, kurczaka itp. Do drugiej wbijamy jajka, dodajemy jogurt oraz olej.Mokre składniki przekładamy do miski z suchymi i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek wyłożonych w foremkach na muffiny do 3/4 wysokości.Babeczki pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.