ßßß
Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej- 1/2 szklanki mąki razowej- 1 jajko- 20g drożdży- 1/4 szklanki wody- 1/4 szklanki mleka- 2 łyżki oleju- 2 łyżki ketchupu- 100g sera-100g szynki- odrobina maku lub sezamu- sól, pieprz, oregano i cukier do smakuWykonanie:Zarabiamy drożdże i zostawiamy do wyrośnięcia.Roztrzepujemy jajko widelcem.Na stolnicy przesiewamy mąkę w środku robimy dziurkę i wlewamy jajko ja nie wlałam całego zostawiłam trochę na dnie na posmarowanie na wierzch bułeczek.Dodajemy sól pieprz i cukier zarabiamy.Gdy już ciasto mamy wyrośnięte dodajemy drożdże i ponownie wyrabiamy.Wyrobioną masę obsypujemy trochę mąką przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30min.Takie ciasto dzielimy na pół i wałkujemy, wykrawamy szklanką "denka" naszych bułeczek (ja jeszcze troszkę wałkowałam już wykrojone ciasto) smarujemy ketchupem i kładziemy nasze nadzienie, wszystko co mamy w lodówce zasypujemy oregano i serem żółtym i przyrywamy drugim "denkiem" i mocno zaklejamy. Takie bułeczki możemy na wierzchu posmarować naszymi pozostałościami jajka i posypujmy makiem lub sezamem.Mi wyszło 14 bułeczek.Smacznego!
