Wykonanie
Czyżby to był już czas na spisanie noworocznych postanowień? Hmm... a ja jeszcze nic nie mam! Tyle
planów, a żadnego uroczyście zapisanego, chyba już najwyższy czas nad tym popracować. Za to jednego możecie być pewni- w Nowym Roku czeka na Was ogrom niespodzianek i nowości na blogu! Nie przegapcie tego!Po całym tym świątecznym misz-
maszu wypieków, zapragnęłam klasyki. Szarlotka, lub jabłecznik, jak wolicie to ciasto nazywać, to moje ulubione, takie nigdy nie "przejedzone". Można je przyrządzać na wiele sposobów, a nigdy nie zawodzi. Ja i Marcin mamy w Kołobrzegu swoją ulubioną kafejkę, w której nieodmiennie zamawiamy właśnie szarlotkę na ciepło i grzańca- niezastąpiony zestaw na siarczysty, nadmorski mróz. Jabłecznik podawany tam jest idealny, przyozdobiony gałką
lodów waniliowych i polany złocistym karmelem. Od kiedy szarlotka na dobre zagościła w domowym menu, przenieśliśmy zwyczaj takiego jej podawania do naszych czterech kątów i, zapewniam Was, wszyscy są zadowoleni zachwyceni!Do masy możecie dodać, co tylko dusza zapragnie, ja polecam
żurawinę lub
maliny.
Składniki:CIASTO:2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej tortowej1 i 1/4 łyżeczki
soli6 łyżek
masła, zimnego i pokrojonego w kostki2/3 szklanki bardzo zimnej
wody3/4 szklanki
margarynyWYPEŁNIENIE:3 łyżki
mąki4 duże
jabłka (możecie pomieszać różne odmiany, dla ciekawszego smaku)1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru,
gałki muszkatołowej,
goździków mielonych i
kardamonu1 łyżka soku z
pomarańczy + 1 łyżeczka skórki z
pomarańczyszczypta
soli2 łyżki
masła2 łyżki gęstej
śmietanysos karmelowy (najlepiej z tego przepisu)Przygotowanie:Zrób ciasto. Wymieszaj
mąkę i
sól w dużej misce. Dodaj posiekane
masło i widelcem wymieszaj wszystko, jakbyś chciał/a zrobić kruszonkę. Powoli wlej zimną
wodę i mieszaj łyżką, aż ciasto zacznie robić się zbite.Wyrób ciasto na posypanej
mąką stolnicy. Nie powinno się za bardzo kleić. Wyrób w kulę i podziel na dwie części. Każdą spłaszcz na dysk i
owiń folią spożywczą.Schłodź w lodówce kilka godzin, najlepiej przez noc.Przygotuj wypełnienie: Obierz
jabłka i pokrój na cienkie plasterki. Włóż je do głębszej miski.Wyjmij jeden dysk ciasta z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę na ciasto. Włóż do lodówki.Do
jabłek dodaj
mąkę,
cukier,
przyprawy, sok i skórkę z
pomarańczy,
sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Włóż
jabłka do foremki, polej
sosem karmelowym i posyp 2 łyżkami
masła.Rozwałkuj drugą część ciasta i pokrój ją na cienkie, długie plastry. Ułóż kratkę na szarlotce. Wstaw do lodówki na pół godziny.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.Ciasto posmaruj
śmietaną i posyp
cukrem. Połóż na papierze do pieczenia (jeśli
soki będą wyciekać, papier je zbierze).Piecz ciasto, aż będzie złotobrązowe,a
soki w środku ciasta będą bąblować, około 45-60 minut. Schłodź przynajmniej 1 godzinę.Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku!Paulina
Popularne posty :
Kakao,
czekolada,
kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski
cynamonowy ryż na mlekuBatoniki- dopalacze (nie tylko dla dzieci!)Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!