ßßß Cookit - przepis na Tortellini In Salsa Di Aneto (Tortellini W Sosie Koperkowym)

Tortellini In Salsa Di Aneto (Tortellini W Sosie Koperkowym)

nazwa

Wykonanie

Tortellini to włoski odpowiednich polskich uszek; kształt tego uroczego skrzyżowania makaronu z pierożkiem nawiązuje do kobiecego pępka, i pierwotnie nazywany był 'pępkiem Venus' ('Ombelico di Venus'). Legenda głosi, że potrawa ta powstała, kiedy Lucrezia Borgia przejeżdżała przez miasto Castelfranco Emilia; karczmarz olśniony jej urodą stworzył specjalnie dla niej danie na jeden kęs. Najczęściej jako nadzienie dodaje się do tych pierożków szynkę pancettę, prosciutto, ser ricotta, pieczarki, szpinak lub borowiki. Zbulwersowana lekko faktem, że w polskim internecie wszyscy jak jeden mąż przepisy na tortellini zaczynają od "ugotuj tortellini zgodnie z przepisem na opakowaniu...", postanowiłam podzielić się swoim przepisem, omijającym element kupowania gotowych pierożków.
Składniki
1. (na tortellini)
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
woda
1 łyżka stołowa oliwy
1/2 łyżeczki do herbaty soli
4 kostki brykietowe szpinaku mrożonego / 2 szklanki usmażonych pieczarek
ser feta
2. (na sos)
4 kopiaste łyżki stołowe jogurtu greckiego
kopiasta łyżka posiekanego koperku
ząbek czosnku
Wykonanie
1) Mąkę, jajka, 3-4 łyżki wody, oliwę i sól zagnieć razem i wyrób do gładkiego ciasta.
2) Szpinak rozmroź / posiekaj pieczarki i wymieszaj z rozgniecionym serem feta, po czym odstaw w chłodne miejsce.
3) Ciasto rozwałkuj i wykrawaj kółka (najlepiej formatem nadają się filiżanki do espresso). W każde kółeczko nałóż 1/2 łyżeczki farszu, zlep brzegi razem tworząc mały półksiężyc, a potem zlep rogi półksiężyca razem. Oto pierwsze Twoje tortellini!
4) Wrzuć gotowe tortellini na wrzątek i wyławiaj kiedy będą pływać po powierzchni. W tym czasie zmieszaj jogurt z koprem i zmiażdżonym czosnkiem.
5) Ugotowane tortellini lekko wystudź, polej sosem i podawaj.
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2015/03/tortellini-in-salsa-di-aneto-tortellini.html