Wykonanie
Tortellini to włoski odpowiednich
polskich uszek; kształt tego uroczego skrzyżowania
makaronu z pierożkiem nawiązuje do kobiecego pępka, i pierwotnie nazywany był 'pępkiem Venus' ('Ombelico di Venus'). Legenda głosi, że potrawa ta powstała, kiedy Lucrezia Borgia przejeżdżała przez miasto Castelfranco Emilia; karczmarz olśniony jej urodą stworzył specjalnie dla niej danie na jeden kęs. Najczęściej jako nadzienie dodaje się do tych pierożków
szynkę pancettę, prosciutto,
ser ricotta,
pieczarki,
szpinak lub
borowiki. Zbulwersowana lekko faktem, że w polskim internecie wszyscy jak jeden mąż przepisy na tortellini zaczynają od "ugotuj tortellini zgodnie z przepisem na opakowaniu...", postanowiłam podzielić się swoim przepisem, omijającym element kupowania gotowych pierożków.

Składniki1. (na tortellini)3 szklanki
mąki pszennej2
jajkawoda1 łyżka stołowa
oliwy1/2 łyżeczki do
herbaty soli4 kostki brykietowe
szpinaku mrożonego / 2 szklanki usmażonych
pieczarekser feta2. (na sos)4 kopiaste łyżki stołowe
jogurtu greckiegokopiasta łyżka posiekanego
koperkuząbek
czosnkuWykonanie1)
Mąkę,
jajka, 3-4 łyżki
wody,
oliwę i
sól zagnieć razem i wyrób do gładkiego ciasta.2)
Szpinak rozmroź / posiekaj
pieczarki i wymieszaj z rozgniecionym
serem feta, po czym odstaw w chłodne miejsce.3) Ciasto rozwałkuj i wykrawaj kółka (najlepiej formatem nadają się filiżanki do
espresso). W każde kółeczko nałóż 1/2 łyżeczki farszu, zlep brzegi razem tworząc mały półksiężyc, a
potem zlep rogi półksiężyca razem. Oto pierwsze Twoje tortellini!4) Wrzuć gotowe tortellini na wrzątek i wyławiaj kiedy będą pływać po powierzchni. W tym czasie zmieszaj
jogurt z
koprem i zmiażdżonym
czosnkiem.5) Ugotowane tortellini lekko wystudź, polej sosem i podawaj.