Wykonanie

Uwielbiam połączenia kwaśnej
śmietany z
ostrymi i wyrazistymi
przyprawami. Kiedy byłam mała bardzo nie lubiłam
pieprzu, jak chyba większość dzieci. Kiedy jednak dorosłam polubiłam go na nowo, i dodaję go do bardzo wielu dań i... ciast. Mam swoje śmieszne upodobania kulinarne;
cynamon na przykład dodaję nawet do spaghetti, co powoduje zawsze ten sam dialog:-Czy tu jest cynamon?-Tak.-...aha.Kiedy na imprezie przyjaciółki gotowałam spaghetti
cynamonowe, które było
absolutną improwizacją (przyczyna była bardzo prosta; tego samego dnia trafiłam do szpitala na ostry dyżur, a
potem razem z przyjaciółką z Muranowa tachałyśmy na Sadybę 4 siaty zakupów i nie miałam czasu na wymyślenie konkretnego dania), nasi znajomi płci brzydkiej zajadali, aż im się uszy trzęsły. A to były tylko puszkowane
pomidory włoskie,
cynamon, nieco
pieprzu i
makaron!Improwizacja w kuchni czasem przynosi wspaniałe rezultaty, dlatego teraz skrupulatnie zapisuję krok po kroku to co robię...Składniki2 szklanki coca coli500g
piersi z kurczaka lub
indyka (jeśli używasz
indyka, nie namaczaj go w coli!)7-8
kartofli2 łyżki do
herbaty czarnego pieprzu mielonego4 łyżki stołowe
śmietany 18%125 ml
wody125 ml
mlekaWykonanie1)
Mięso pokrój w kostkę i zalej colą. Obierz
ziemniaki i ugotuj. Kiedy będą półmiękkie, odlej i pokrój w grubą kostkę.

2) W szklance wymieszaj
pieprz,
mleko,
wodę i
śmietanę. Dobrze utrzep trzepaczką do
sosów (Trzepaczka do sosu wygląda tak, do
jajek tak).

3) Odlej colę z
mięsa, wrzuć je patelnię i lekko podsmaż. Kiedy będzie pół usmażone, zalej sosem, dodaj
ziemniaki i duś
póki jedno i drugie będzie miękkie i ugotowane w sosie.To danie nie nadaje się dla dzieci z prostej przyczyny; jest dla nich za ostre. Polecam na zimowe, długie wieczory, kiedy chcemy się rozgrzać, ale
herbata z
cynamonem (wszędzie ten
cynamon!) już się znudziła.