ßßß Cookit - przepis na Lwie Głowy (红烧)

Lwie Głowy (红烧)

nazwa

Wykonanie

Lwie głowy są jedną z kulinarnych trzech głów Yangzhou, czyli trzech najbardziej znanych dań tego regionu, obok duszonej w czerwonym sosie (czyli w sosie sojowym) głowy karpia w tofu i gotowanego w całości świńskiego łba. Są to mięsne klopsiki gotowane w sosie-zupie warzywnej, aż nie będą miękkie i możliwe do zjedzenia pałeczkami.
Składniki
szklanka orzechów nerkowca lub ziemnych
1 marchew
sos sojowy shoyu
łyżka stołowa kurkumy
gwiazdka anyżu
szczypta cynamonu
łyżeczka do herbaty grubo mielonego pieprzu
łyżeczka papryki słodkiej
szczypta soli morskiej
szczypta cukru
2 białe cebule
oliwa
1/2 pora
500g piersi kurczaka
2 torebki ryżu parboiled
Wykonanie
1) Zagotuj wodę z kurkumą, daj się jej kilka minut pobulgotać i odstaw na bok. Wrzuć do wody ryż w torebkach (KONIECZNIE zdejmij z ognia!). Cebule posiekaj i zeszklij.
2) Mięso zmiel / zmiksuj, dodaj posiekane orzechy, posyp przyprawami i domieszaj cebulę. Gwiazdkę anyżu zmiel i odstaw. Z masy mięsnej utocz kulki.
3) Zmieszaj w miseczce sos sojowy z anyżem, a kulki wrzuć na patelnię z nagrzaną oliwą.
4) Kiedy kulki będą się rumieniły, zetrzyj marchew i posiekaj pora. Zalej klopsiki sosem shoyu z anyżem, posyp całość warzywami i dodaj szklankę wody z kurkumą.
5) Zagotuj ryż. Po ugotowaniu dodaj do klopsików i lekko podduś.
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/10/lwie-gowy.html