Lwie głowy są jedną z kulinarnych trzech głów Yangzhou, czyli trzech najbardziej znanych dań tego regionu, obok duszonej w czerwonym sosie (czyli w sosie sojowym) głowy karpia w tofu i gotowanego w całości świńskiego łba. Są to mięsne klopsiki gotowane w sosie-zupie warzywnej, aż nie będą miękkie i możliwe do zjedzenia pałeczkami.Składnikiszklanka orzechów nerkowca lub ziemnych1 marchewsos sojowy shoyułyżka stołowa kurkumygwiazdka anyżuszczypta cynamonułyżeczka do herbaty grubo mielonego pieprzułyżeczka papryki słodkiejszczypta soli morskiejszczypta cukru2 białe cebuleoliwa1/2 pora500g piersi kurczaka2 torebkiryżu parboiledWykonanie1) Zagotuj wodę z kurkumą, daj się jej kilka minut pobulgotać i odstaw na bok. Wrzuć do wodyryż w torebkach (KONIECZNIE zdejmij z ognia!). Cebule posiekaj i zeszklij.2) Mięso zmiel / zmiksuj, dodaj posiekane orzechy, posyp przyprawami i domieszaj cebulę. Gwiazdkę anyżu zmiel i odstaw. Z masy mięsnej utocz kulki.3) Zmieszaj w miseczce sos sojowy z anyżem, a kulki wrzuć na patelnię z nagrzaną oliwą.4) Kiedy kulki będą się rumieniły, zetrzyj marchew i posiekaj pora. Zalej klopsiki sosem shoyu z anyżem, posyp całość warzywami i dodaj szklankę wody z kurkumą.5) Zagotuj ryż. Po ugotowaniu dodaj do klopsików i lekko podduś.