Wykonanie
Dziś świętujemy urodziny mojej siostry i z tego powodu powstał "tort" z
owocami i
galaretką. Tym razem nie obyło się bez mini problemów bo ciasto w moim zamiarze miało być kolorowe ale barwniki nie dotarły na czas bo w
sumie za późno je zamówiłam..
Potem nietrafiony okazał się pomysł z
kisielem chociaż stosowany setki
razy przez moją babcię i dający piękny różowy kolor ten który ja kupiłam okazał się jakiś
dziwny i ciasto zamiast różowe wyszło szaro-zielonkawe. Wszystko jednak zakończyło się dobrze i ciasto bardzo dobre i na pewno mniej masiaste niż tradycyjne
torty..Tort
owocowy1. ciasto(okrągła forma o średnicy 28 cm)3/4 szklanki
mąki1 opakowanie
kisielku truskawkowego3/4 szklanki
cukru5
jajek2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
cukru pudruŻółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli.
Żółtka utrzeć z
cukrem. Dodać przesianą przez sitko
mąkę,
kisiel i
proszek do pieczenia.Do tej masy dodawać delikatnie ubitą pianę i ucierać drewnianą łyżką aż do uzyskania gładkiej masy.Ciasto wyłożyć do tortownicy . Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.
Masa 1- różowaMasa 2- zielona( w
sumie nie różnią się składem więc podaje 1 przepis)400 g
śmietany do ubijania ( najlepiej 30%)2 łyżki
cukru pudrugalaretka rozpuszczona w 0,5 szklanki
wody (różowa- Pink Margarita, zielona- agrestowa)
Śmietanę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać
cukier puder i ubijać mikserem na najwyższych obrotach aż
śmietana ubije sie, na sztywno, pod koniec wlać ostudzoną
galaretkę i jeszcze chwilę miksować.Dodatki do ozodoby2
banany200 g
truskawekgalaretka pomarańczowaposypka (pokruszone
migdały, kolorowa posypka, mocno pokruszone
biszkopty)
PrzygotowanieUpieczony
biszkopt przekroić na pół.Pierwszy placek położyć na tacy i nałożyć na niego masę- różowąPrzykryć 2 plackiem i tak samo posmarować masą.Za pomocą szerokiego nożna posmarować boki
tortu masą a następnie obsypać posypką także nakładając szerokim nożem lub szpatułką.Górną warstwę
tortu podzielić na ćwiartki i wykładać pokrojonymi
owocami.Górę polać tężejąca
galaretką.