Wykonanie
Czyli to co bywalcy fast foodów lubią najbardziej z typowym dodatkiem, a przynajmniej typowym w miejscu pochodzenia. Burząc wyobrażenie, niczym o fioletowej krowie, że najbardziej typowym dodatkiem jest szatkowana
kapusta :)Danie starsze niż islam i chrześcijaństwo, starsze nawet niż zaratusztrianizm i judaizm :)Prawdopodobnie danie pochodzi ze starożytnej Mezopotamii, Arabii czyli z krain leżących na zachód od Mezopotamii i Egiptu. Nie psuło się tak szybko w wysokiej temperaturze.Generalnie mieszanie
pomidora i
ogórka nie jest wskazane, ale jest pewien tajny sposób :)falafle
ciecierzycaszczypiorekkolendraczosnekchillibanansezamtabuli
kaszka kuskusogórek świeży
pomidorypietruszkacytrynaoliwa
Ciecierzyce moczymy przez całą noc. Odsączamy
wodę i miksujemy z
bananem. W zasadzie
banan nie jest wymagany, ale lepiej się klei i ma ciekawy smak. Poza tym ja lubię
banany :) Dodajemy
przyprawy posiekany
czosnek i
szczypiorek i mieszamy. Formujemy kotleciki, które panierujemy w nasionach
sezamu i smażymy.
Kuskus zalewamy wrzątkiem według opisu na opakowaniu.
Pomidory kroimy w kostkę, polewamy
oliwą i mieszamy. Z
ogórkiem robimy to samo. Dodajemy
kuskus,
pietruszkę i
ogórka. Doprawiamy
sokiem z cytryny i ulubionymi
przyprawami.