Wykonanie
Składniki:-250g
piersi z kurczaka-
cebula-dwie łyżeczki
przyprawy curry-łyżeczka curcumy (opcjonalnie, poprawia głównie wygląd)-
sól,
pieprz-150g
jogurtu naturalnego lub
śmietany-łyżka
oleju lub
oliwyPrzygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię.
Pierś kurczaka kroimy na kawałki o dowolnej wielkości, dorzucamy do
cebuli i smażymy na średnim ogniu 10-15 minut, aż
kurczak nie będzie surowy. Dosypujemy
curry i inne
przyprawy i smażymy jeszcze chwile, uważamy by nie smażyć zbyt długo bo przesmażone
mięso z kurczaka robi się twarde, suche i nieapetyczne. Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy
jogurt cały czas mieszając. Stawiamy z powrotem na ogniu i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Jeśli potrawa jest dla nas mało pikantna możemy dodatkowo dodać
chili lub dodać więcej
pieprzu.Podajemy z
ryżem. Bardzo dobrze smakuje także z dodatkiem
pieczywa.Koszt: 6 złPS. Aby uwydatnić smak można do
wody w której gotuje się
ryż dodatkowo dosypać trochę
curry.