ßßß
pęczek botwinki2 małe buraki czerwone (najlepiej podłużne)włoszczyzna: por, 2 marchewki, korzeń pietruszki, pół selerakawałek żeberek lub innego mięsa wieprzowego, które może być podstawą wywaruliść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz1 łyżka mąkipół kubka śmietany 12%kostka warzywna1 łyżka octu 10%1 łyżeczka cukruWłoszczyznę opłukać, obrać, pokroić i wrzucić do garnka. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach - dzięki temu barszcz nabierze mocnego koloru. Dodać kostkę warzywną, żeberka, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę pieprzu, zalać wodą i gotować. Botwinkę opłukać i oczyścić, odkroić liście, a części z buraczkami pokroić i wrzucić do gotującego się bulionu.Bulion gotować ok. 1 godzinę. Po tym czasie dorzucić do niego posiekane liście z botwinki i gotować jeszcze ok. 20 minut. Dodać ocet, cukier i doprawić do smaku.W kubku wymieszać mąkę razem ze śmietaną, tak aby nie było grudek. Dolać chochelkę barszczu i wymieszać. Wlać do zupy, zagotować raz jeszcze.