Wykonanie
Kolejny smak dzieciństwa. Robię go tak, jak nauczyła mnie mama - żadnych ulepszeń.W zimie opłaca się
mieć zamrożoną
botwinkę - czy to swoją, działkową, czy sklepową...

pęczek
botwinki2 małe
buraki czerwone (najlepiej podłużne)
włoszczyzna:
por, 2
marchewki,
korzeń pietruszki, pół
selerakawałek
żeberek lub innego
mięsa wieprzowego, które może być podstawą
wywaruliść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
pieprz1 łyżka
mąkipół kubka
śmietany 12%kostka warzywna1 łyżka
octu 10%1 łyżeczka
cukruWłoszczyznę opłukać, obrać, pokroić i wrzucić do garnka.
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach - dzięki temu barszcz nabierze mocnego koloru. Dodać kostkę warzywną,
żeberka,
liść laurowy,
ziele angielskie i odrobinę
pieprzu, zalać
wodą i gotować.
Botwinkę opłukać i oczyścić, odkroić liście, a części z
buraczkami pokroić i wrzucić do gotującego się
bulionu.
Bulion gotować ok. 1 godzinę. Po tym czasie dorzucić do niego posiekane liście z
botwinki i gotować jeszcze ok. 20 minut. Dodać
ocet,
cukier i doprawić do smaku.W kubku wymieszać
mąkę razem ze
śmietaną, tak aby nie było grudek. Dolać chochelkę barszczu i wymieszać. Wlać do zupy, zagotować raz jeszcze.