Wykonanie
Kolejna propozycja na mroźne zimowe wieczory, zupa meksykańska w sam raz na rozgrzanie. Zupa jest też propozycją dla miłośników ostrych i pikantnych smaków. Zupa meksykańska z
mięsem mielonym jest ciekawą propozycją obiadową, zdecydowanie dla osób szukających pikantnych smaków.Składniki:0,5 kg
mięsa mielonego wołowego, 5-6
ziemniaków,2 duże
cebule, 3-4 ząbki
czosnku, opakowanie
pomidorów bez skórki, 2
marchewki, 2 duże
papryki czerwone, 1 puszka
kukurydzy, 1 puszka
czerwonej fasoli,
kostka rosołowa, 1,5 l
bulionu warzywnego,
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka ostra,
chilli,
kmin rzymski, 5-6 ziaren
ziela angielskiego, 5 listków laurowychPrzygotowanie:Na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oliwy wykładamy
mięso mielone, smażymy ok 15min. Dodajemy
przyprawy:
sól,
pieprz,
kmin rzymski. W razie potrzeby podlewamy odrobiną
wody, smażymy do momentu aż
woda odparuje.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kosteczkę dodajemy do
mięsa mielonego.
Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy do
mięsa.
Marchewkę obieramy, kroimy w kosteczkę dodajemy do
mięsa.
Paprykę kroimy w kosteczkę dodajemy do reszty składników. Następnie dodajemy
kukurydzę i
pomidory.Całość zalewamy
bulionem warzywnym. Dodajemy
ziele angielskie oraz
listki laurowe.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę dodajemy do zupy.Dodajemy
kostkę rosołową.Gotujemy zupę, dopóki
ziemniaki będą miękkie a w trakcie doprawiamy do smaku.
About Antolka Jakuszkowa