ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki ze świątecznym makiem

Drożdżówki ze świątecznym makiem

nazwa

Wykonanie

Co roku piekę strucle makowe na Święta Bożego Narodzenia i co roku mam nadmiar masy makowej. Zamrażam ją wtedy i potem zużywam w różnych wypiekach. W tym roku upiekłam już z nią ciasteczka księżycowe, a drugą, ostatnią porcję rozmroziłam do nadziania drożdżówek.
Ciasto do tych słodkich bułeczek sprawdziłam już kilka razy. Piekłam też z niego bułeczki z rodzynkami i słodkie zawijańce z cynamonem.
50 g cukru
3/4 szklanki mleka
1,5 łyżeczki drożdży instant
2 żółtka
1 jajko
330 g mąki
50 g rozpuszczonego masła
esencja waniliowa, pomarańczowa
Nadzienie ze zmielonego maku ( u mnie nadzienie od makowca świątecznego)
żółtko rozmącone z wodą do pędzlowania drożdżówek przed pieczeniem
lukier
Mąkę wymieszać z drożdżami. Cukier rozpuścić w lekko podgrzanym mleku. W tym mleku rozprowadzić też jajko i żółtka. Wlać to do mąki i za pomocą robota wyrobić gładkie ciasto. Po 3-4 minutach wyrabiania, dodawać porcjami rozpuszczone, wystudzone masło. Jeżeli ciasto jest bardzo rzadkie można dodać jeszcze 2 łyżki mąki. Gładkie ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Można tez pozostawić w lodówce przez całą noc i rano wyciągnąć ciasto na godzinę przed nadziewaniem.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć rękami na posmarowanym masłem blacie. Nadać mu kształt prostokąta o grubości 1,5 cm. Wierzch posmarować białkiem i rozprowadzić masę makową. Masa powinna być lekko ciepła, niezbyt gęsta. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na plastry o grubości około 2 cm.
Bułeczki rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Nadać bułeczkom okrągły kształt, przykryć naoliwioną folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Przed pieczeniem posmarować drożdżówki rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni, aż będą złociste, 20-30 minut.
Przestudzić na kratce i posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru i soku cytrynowego.
Bułeczki można też nadziać masą twarogową albo dobrą marmoladą.
Takie drożdżówki, upieczone w domu, na przykład w niedziele rano zgromadza przy stole cała rodzinę. Pyszne z Kawą, herbatą, a najlepsze z ciepłym mlekiem.
Następnego dnia równie doskonałe do południowej kawy z mlekiem.
Źródło:http://zapachchleba.blogspot.com/2014/02/drozdzowki-ze-swiatecznym-makiem.html