Wykonanie

Co roku piekę
strucle makowe na Święta Bożego Narodzenia i co roku mam nadmiar masy makowej. Zamrażam ją wtedy i
potem zużywam w różnych wypiekach. W tym roku upiekłam już z nią
ciasteczka księżycowe, a drugą, ostatnią porcję rozmroziłam do nadziania drożdżówek.Ciasto do tych słodkich bułeczek sprawdziłam już kilka
razy. Piekłam też z niego bułeczki z
rodzynkami i słodkie zawijańce z
cynamonem.

50 g
cukru3/4 szklanki
mleka1,5 łyżeczki
drożdży instant2
żółtka1
jajko330 g
mąki50 g rozpuszczonego
masłaesencja waniliowa, pomarańczowaNadzienie ze zmielonego
maku ( u mnie nadzienie od makowca świątecznego)
żółtko rozmącone z
wodą do pędzlowania drożdżówek przed pieczeniem
lukierMąkę wymieszać z
drożdżami.
Cukier rozpuścić w lekko podgrzanym
mleku. W tym
mleku rozprowadzić też
jajko i
żółtka. Wlać to do
mąki i za pomocą robota wyrobić gładkie ciasto. Po 3-4 minutach wyrabiania, dodawać porcjami rozpuszczone, wystudzone
masło. Jeżeli ciasto jest bardzo rzadkie można dodać jeszcze 2 łyżki
mąki. Gładkie ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Można tez pozostawić w lodówce przez całą noc i rano wyciągnąć ciasto na godzinę przed nadziewaniem.Wyrośnięte ciasto rozciągnąć rękami na posmarowanym
masłem blacie. Nadać mu kształt prostokąta o grubości 1,5 cm. Wierzch posmarować
białkiem i rozprowadzić masę
makową. Masa powinna być lekko ciepła, niezbyt gęsta. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego
boku i pokroić na plastry o grubości około 2 cm.Bułeczki rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Nadać bułeczkom okrągły kształt, przykryć naoliwioną folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.Przed pieczeniem posmarować drożdżówki rozmąconym
jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni, aż będą złociste, 20-30 minut.Przestudzić na kratce i posmarować lukrem zrobionym z
cukru pudru i
soku cytrynowego.

Bułeczki można też nadziać masą
twarogową albo dobrą
marmoladą.Takie drożdżówki, upieczone w domu, na przykład w niedziele rano zgromadza przy
stole cała rodzinę. Pyszne z
Kawą,
herbatą, a najlepsze z ciepłym
mlekiem.Następnego dnia równie doskonałe do południowej
kawy z mlekiem.