ßßß Cookit - przepis na Łosoś na puree szpinakowym w sosie z suszonych pomidorów

Łosoś na puree szpinakowym w sosie z suszonych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Sos z suszonych pomidorów:
mała cebula
czosnek - 1 ząbek
suszone pomidory - 8 połówek
białe wino - 50 ml
kapary - 1 łyżka
masło- 1 łyżka
sól, pieprz
Drobno pokrojoną cebulę i czosnek smażymy na maśle na złoty kolor, dodajemy lampkę wina, którą odparowujemy, dodajemy 3 kawałki suszonych pomidorów, śmietankę i całość blendujemy. Dodajemy pokrojone pozostałe drobne kawałki suszonych pomidorów, kapary, doprawiamy, całość 5-10 minut dusimy razem na małym ogniu.
Puree szpinakowe:
masło - 2 łyżki
świeży szpinak - 100 gram
czosnek - 2 ząbki
6 sporych ziemniaków
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ziemniaki gotujemy lub pieczemy w mundurkach, obieramy ze skórki, tłuczkiem miażdżymy ziemniaki, przez sitko przeciskamy zmiażdżone ziemniaki, aby puree było idealne. N a maśle smażymy drobno pokrojony czosnek dodajemy liście szpinaku i 2 łyżki śmietanki, przyprawiamy i smażymy do zmięknięcia liści, blendujemy. Łą czymy ziemniaki ze zblendowanym szpinakiem.
Łosoś:
4 kawałki łososia o wadze ok. 150 gram każdy
przyprawa do ryb
papryka wędzona
30 ml białego wina
odrobina pieprzu młotkowanego, lub grubo mielonego
4 kawałki cytryny
Kawałki ryby przyprawiamy, smażymy na grillowej patelni z obu stron, pod koniec grillowania podlewamy łososia winem i dusimy pod przykryciem, około 3 minuty.
U kładamy na talerzu puree, łososia i polewamy sosem. Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2014/02/osos-na-puree-szpinakowym-w-sosie-z.html