Wykonanie
Sos z
suszonych pomidorów:mała
cebulaczosnek - 1 ząbek
suszone pomidory - 8 połówek
białe wino - 50 ml
kapary - 1 łyżka
masło- 1 łyżka
sól,
pieprzDrobno pokrojoną
cebulę i
czosnek smażymy na
maśle na złoty kolor, dodajemy lampkę
wina, którą odparowujemy, dodajemy 3 kawałki
suszonych pomidorów,
śmietankę i całość blendujemy. Dodajemy pokrojone pozostałe drobne kawałki
suszonych pomidorów,
kapary, doprawiamy, całość 5-10 minut dusimy razem na małym ogniu.Puree
szpinakowe:
masło - 2 łyżki
świeży szpinak - 100 gram
czosnek - 2 ząbki6 sporych
ziemniakówsól,
pieprz,
gałka muszkatołowaZiemniaki gotujemy lub pieczemy w mundurkach, obieramy ze skórki, tłuczkiem miażdżymy
ziemniaki, przez sitko przeciskamy zmiażdżone
ziemniaki, aby puree było idealne. N a
maśle smażymy drobno pokrojony
czosnek dodajemy liście
szpinaku i 2 łyżki
śmietanki, przyprawiamy i smażymy do zmięknięcia liści, blendujemy. Łą czymy
ziemniaki ze zblendowanym
szpinakiem.
Łosoś:4 kawałki
łososia o wadze ok. 150 gram każdy
przyprawa do rybpapryka wędzona30 ml
białego winaodrobina
pieprzu młotkowanego, lub grubo mielonego4 kawałki
cytrynyKawałki
ryby przyprawiamy, smażymy na grillowej patelni z obu stron, pod koniec grillowania podlewamy
łososia winem i dusimy pod przykryciem, około 3 minuty.U kładamy na talerzu puree,
łososia i polewamy sosem. Smacznego:)

