ßßß Cookit - przepis na Szynka ze szpinakiem

Szynka ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Miało być coś innego ale niestety mąż kupił za mało mięsa. Powstało więc takie danie i powiem Wam, że farsz wyszedł tak smaczny , że prawie cały zjadłam :D Muszę częściej robić takie zestawienia...a tymczasem zapraszam na pyszną szyneczkę nadziewaną, ziemniakami, szpinakiem i suszonymi pomidorkami.
- ok.1 kg szynki wieprzowej
- 100g ugotowanych ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia)
- 4 całe suszone pomidory
- 2- 3 ząbki czosnku
- 200g świeżego szpinaku
- 1 solidna łyżka masła
- sól, pieprz, dużo gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju aromatyzowanego pomidorami suszonymi
Na patelni rozgrzewamy masło. SZpinak myjemy drzemy na kawałki ale nie za duże i wrzucamy na rozgrzane masełko. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki i pokrojone w paseczki pomidroki. Wszystko podsmażamy chwilę po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sol, pieprz i dużą ilość gałki muszkatołowej i znów chwilę podsmażamy. PO czym odrobinę studzimy
Mięso myjemy , osuszamy i wzdłuż mięsa robimy 3 głębokie nacięcia. Oprószamy solą i pieprzem całość po czym wkładamy do środka farsz i zawiązujemy dokładnie sznurkiem tworząc zgrabną pieczeń.
Piekarnik rozgrzewamy do 170C ( termoobieg). Na patelni rozgrzewamy olej i na bardzo gorący wrzucamy szynkę i dokładnie ją obsmażamy po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem, który został na patelni i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika na ok.50 min po czym zdejmujemy folię i dopiekamy na złoty kolor jeszcze około 15-20 min.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2014/03/szynka-ze-szpinakiem.html