Wykonanie
Miało być coś innego ale niestety mąż kupił za mało
mięsa. Powstało więc takie danie i
powiem Wam, że farsz wyszedł tak smaczny , że prawie cały zjadłam :D Muszę częściej robić takie zestawienia...a tymczasem zapraszam na pyszną szyneczkę nadziewaną,
ziemniakami,
szpinakiem i
suszonymi pomidorkami.- ok.1 kg
szynki wieprzowej- 100g ugotowanych
ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia)- 4 całe
suszone pomidory- 2- 3 ząbki
czosnku- 200g
świeżego szpinaku- 1 solidna łyżka
masła-
sól,
pieprz, dużo
gałki muszkatołowej- 2 łyżki
oleju aromatyzowanego
pomidorami suszonymiNa patelni rozgrzewamy
masło.
SZpinak myjemy drzemy na kawałki ale nie za duże i wrzucamy na rozgrzane masełko. Dodajemy przeciśnięte przez praskę
ziemniaki i pokrojone w paseczki
pomidroki. Wszystko podsmażamy chwilę po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, sol,
pieprz i dużą ilość
gałki muszkatołowej i znów chwilę podsmażamy. PO czym odrobinę studzimy
Mięso myjemy , osuszamy i wzdłuż
mięsa robimy 3 głębokie nacięcia. Oprószamy
solą i
pieprzem całość po czym wkładamy do środka farsz i zawiązujemy dokładnie sznurkiem tworząc zgrabną pieczeń.Piekarnik rozgrzewamy do 170C ( termoobieg). Na patelni rozgrzewamy
olej i na bardzo gorący wrzucamy
szynkę i dokładnie ją obsmażamy po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem, który został na patelni i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika na ok.50 min po czym zdejmujemy folię i dopiekamy na złoty kolor jeszcze około 15-20 min.

