Wykonanie
Szybka
sałatka, która jest dobrym połączeniem zarówno z serwowaną
rybą, jak i
mięsem. Jest bardzo orzeźwiająca, ponieważ jest w niej sporo
cytryny i świeże
zioła. Jest to bardzo szybka w przygotowaniu, oparta na bazie świeżych i sezonowych warzyw. W mojej
sałatce dodałam ugotowany
bób, ale nie jest jest on niezbędny, ale był to pomysł na jego wykorzystanie, inaczej niż puree czy zupa.Składniki:100 gram
kuskusu1 duży
pomidor1 mała
żółta papryka1 połowa
ogórka200 gram
bobu1 mała
czerwona cebulakilka gałązek zielonej
pietruszki, odrobina świeżej
miętyoliwapołowa
cytrynysól,
pieprzSposób przygotowania:
Kuskus zalewamy wrzątkiem tak, aby wlać wrzątek o 0,5 cm więcej, niż poziom
kuskusu w naczyniu, przykrywamy naczynie pokrywką i zostawiamy go na 10 minut, aby zwiększył swoją objętość.
Bób gotujemy do miękkości wrzucając go do osolonego wrzątku, odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki.
Pomidor kroimy w średnio drobną kostkę,
paprykę i
cebulę kroimy w drobną kostkę. Solimy
paprykę, aby zmiękła.
Ogórek ze skórką kroimy wzdłuż na połowę, każdą połowę kroimy wzdłuż na 3 części - wszystkie podłużne kawałki kroimy na kawałki o szerokości i 1 cm.
Natkę pietruszki i
miętę kroimy drobno.Łączymy wszystkie składniki, polewamy dosyć obficie
oliwą, skrapiamy
sokiem z połowy
cytryny, solimy,
pieprzymy, delikatnie mieszamy. Podajemy
sałatkę na zimno, najlepiej schłodzić ją w lodówce.Smacznego :)