Wykonanie
Będąc pod wrażeniem dań z
owocami morza, które mieliśmy okazję smakować podczas wizyty w restauracji Farina w
Krakowie, rodzinnie przyrządziliśmy czarny
makaron z
krewetkami w sosie
curry.
Trawa cytrynowa,
mleko kokosowe, czerwone
curry, starta skórka z
limonki, liście kaffir,
sos sojowy sprawiły, że danie to ma egzotyczny wymiar. Czarny
makaron nadał tej potrawie oryginalność podania i niecodzienny charakter. Lampka zimnego,
białego wina doskonale uzupełniła całość, wspólne gotowanie, wspólne jedzenie, to wielka frajda.Składniki dla 3 osób:opakowanie
krewetek - kilkanaście
krewetekopakowanie mieszanki
owoców morza - 250 gramczarny
makaron - 400 gram
sos sojowy - 4 łyżeczki - do smakuliść kaffir – 3 sztuki
papryka żółta, czerwona, zielona - po 1/4 sztukiczerwone
curry - do smaku ja dodałam 2 małe łyżeczki - warto dodawać stopniowo, aby nie przesadzić
mleko kokosowe- połowa puszki
trawa cytrynowa - 1 sztuka
czosnek - 1 ząbekstarta skórka połowy
limonki, druga połowa powinna być na talerzach, aby skropić potrawę i wyważyć kwasowość potrawy wg własnego gustu
pieprzoliwa lub
olej do smażeniaSposób przygotowania:
papryki kroimy w cienkie paseczki o długości ok. 3 cm,
czosnek i białą część
trawy cytrynowej kroimy drobno, ścieramy
skórkę z cytryny na tarce na rozgrzany tłuszcz wrzucamy na 2-3 minuty
papryki, aby lekko zmiękły, wyjmujemy z patelni na osobny talerz na patelnię wrzucamy
krewetki i mieszankę
owoców morza, podsmażamy (na początku pojawi się sporo
wody, która ma odparować, a
krewetki mają się lekko podsmażyć), pod koniec smażenia dodajemy
czosnek, który mamy podsmażyć lekko.dodajemy
mleko kokosowe,
curry,
trawę cytrynową, liście kaffir,
sos sojowy dodajemy do smaku, lekko
pieprzymy, dodajemy podsmażone wcześniej
papryki - dusimy kilka minut, aby smaki połączyły się.gotujemy
makaron zgodnie z opisem na instrukcjipodajemy (można podać osobno tak, jak na zdjęciu, ale można też wrzucić
makaron do sosu i wymieszać - moja rodzina preferuje ten sposób).Smacznego:)