Wykonanie
W sobotę, po porannej
kawie postanowiłam przygotować coś słodkiego i kruchego. W domu miałam
dżem z czarnej porzeczki i
konfiturę z
owoców dzikiej róży, no i oczywiście dyżurne
wiórki kokosowe. Pieczenie
ciasteczek wywołało oburzenie ze strony
męża z uwagi fakt, że jedzenie
ciastek = tycie/otyłość i radość u dziecka. Nie wiem, jak to się stało, ale upieczone
ciastka bardzo szybko znikały z talerza, jeszcze ich tylko trochę zostało na niedzielny dodatek do
kawy.Składniki:400 gram
mąki100 gram
wiórków kokosowych4
żółtka1
jajkokostka
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietanycukier waniliowydżem/konfitura ( dużo
owoców, mało
galaretki)
cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:wszytkie składniki (z wyjątkiem
jajka,
cukru pudru i
dżemu) łączymy razem, wyrabiamy ciasto rękami na stolnicywałkujemy ciasto, wykrajamy kształty
ciastek foremkamido jednego
ciastka wykrajamy 2 sztuki ciasta ( w jednym z nich w środku wykrajamy kółeczko lub inny kształt), pędzelkiem łączymy rozbełatnym
jajkiem 2 kawałki ciasta w całość (nakładając jedno
ciastko na drugie)
dżem dodajemy do środka
ciastka i pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru.upieczone
ciastka posypujemy
cukrem pudrem za pomocą sitka (jest to jedyny
cukier, który dodaliśmy, więc nie są za słodkie)Smacznego:)

