ßßß Cookit - przepis na Papryka i cukinia faszerowana / Peppers and zucchini stuffed

Papryka i cukinia faszerowana / Peppers and zucchini stuffed

nazwa

Wykonanie

Sezon na paprykę trwa. Najczęściej paprykę grillujemy, gotujemy leczo, ja najbardziej lubię paprykę nadziewaną grzybami, kaszą jęczmienną, ryżem, mięsem i bardzo dużą ilością zielonej pietruszki, którą dodawałbym najchętniej do każdej potrawy:) Kiedyś faszerowałam paprykę tylko ryżem, teraz dodaję też kaszę jęczmienną, która nadaje potrawie lekko orzechowy smak.
Składniki:
papryki - 9 szt.,
kasza jaglana - 1,5 szklanki,
ryż- 1,5 szklanki,
zielona pietruszka - kilka dużych gałązek lub jeszcze więcej :)
cebula - 1-2 sztuki, w zależności od wielkości,
grzyby suszone - 1 szklanka,
mięso - 500 dkg,
Sposób przygotowania:
ryz i kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, skracając czas gotowania o 5 minut
grzyby można namoczyć dzień wcześniej, ja tego nie zrobiłam. Grzyby włożyłam do małego garnka, zalałam woda tak, aby były zakryte i na małym ogniu pod przykryciem gotowałam przez 15 minut. Po odcedzeniu (wywar przyda się później) kroję grzyby na mniejsze kawałki.
cebule kroję na drobne kawałki, podsmażam na łyżce oliwy na złoty kolor
papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i wkładamy do dużego garnka z gotującą się wodą i gotujemy przez 3-5 minut, by papryka zmiękła, wyjmujemy i czekamy, aż ostudzi się w dużym garnku łączymy wszystkie składniki: mięso mielone, grzyby, ugotowaną kaszę i ryż, pokrojoną nać pietruszki, cebulę, dodajemy sól i pieprz do smaku, oraz wywar z grzybów.
papryki faszerujemy przygotowaną "masą" i pieczemy w nagrzanym piekarniku 30-40 minut. Jeśli zauważysz, że papryka zaczyna zwęglać się, możesz położyć na papryki folię aluminiową.
Zostało mi trochę farszu, więc wyjęłam z lodówki cukinie. Po przecięciu ich wzdłuż, usunęłam nasiona metalową łyżką do lodów, a następnie wypełniłam je farszem i zapiekłam razem z paprykami.
Jako dodatek sos pomidorowo - paprykowy:
zapiekamy w piekarniku dwie papryki owinięte folią aluminiową ( 30 minut), po ostudzeniu zdejmujemy skórkę z paryk
kroimy dużego pomidora w kostkę
1 ząbek czosnku i 1 cm papryczki chilli kroimy w drobne kawałki na patelni smażymy czosnek i chilli, na 2 minuty dodajemy pokrojonego pomidora, następnie całość miksujemy blenderem wraz z paprykami i łyżką serka mascarpone lub śmietanki
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/10/papryka-i-cukinia-faszerowana.html