Wykonanie
Sezon na
paprykę trwa. Najczęściej
paprykę grillujemy, gotujemy leczo, ja najbardziej lubię
paprykę nadziewaną
grzybami,
kaszą jęczmienną,
ryżem,
mięsem i bardzo dużą ilością zielonej
pietruszki, którą dodawałbym najchętniej do każdej potrawy:) Kiedyś faszerowałam
paprykę tylko
ryżem, teraz dodaję też
kaszę jęczmienną, która nadaje potrawie lekko
orzechowy smak.Składniki:
papryki - 9 szt.,
kasza jaglana - 1,5 szklanki,
ryż- 1,5 szklanki,zielona
pietruszka - kilka dużych gałązek lub jeszcze więcej :)
cebula - 1-2 sztuki, w zależności od wielkości,
grzyby suszone - 1 szklanka,
mięso - 500 dkg,Sposób przygotowania:ryz i
kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, skracając czas gotowania o 5 minut
grzyby można namoczyć dzień wcześniej, ja tego nie zrobiłam.
Grzyby włożyłam do małego garnka, zalałam
woda tak, aby były zakryte i na małym ogniu pod przykryciem gotowałam przez 15 minut. Po odcedzeniu (
wywar przyda się później) kroję
grzyby na mniejsze kawałki.
cebule kroję na drobne kawałki, podsmażam na łyżce
oliwy na złoty kolor
papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i wkładamy do dużego garnka z gotującą się
wodą i gotujemy przez 3-5 minut, by
papryka zmiękła, wyjmujemy i czekamy, aż ostudzi się w dużym garnku łączymy wszystkie składniki:
mięso mielone,
grzyby, ugotowaną
kaszę i
ryż, pokrojoną nać
pietruszki,
cebulę, dodajemy
sól i
pieprz do smaku, oraz
wywar z
grzybów.
papryki faszerujemy przygotowaną "masą" i pieczemy w nagrzanym piekarniku 30-40 minut. Jeśli zauważysz, że
papryka zaczyna zwęglać się, możesz położyć na
papryki folię aluminiową.Zostało mi trochę farszu, więc wyjęłam z lodówki
cukinie. Po przecięciu ich wzdłuż, usunęłam nasiona metalową łyżką do
lodów, a następnie wypełniłam je farszem i zapiekłam razem z
paprykami.Jako dodatek
sos pomidorowo -
paprykowy:zapiekamy w piekarniku dwie
papryki owinięte folią aluminiową ( 30 minut), po ostudzeniu zdejmujemy skórkę z
parykkroimy dużego
pomidora w kostkę1 ząbek
czosnku i 1 cm
papryczki chilli kroimy w drobne kawałki na patelni smażymy
czosnek i
chilli, na 2 minuty dodajemy pokrojonego
pomidora, następnie całość miksujemy blenderem wraz z
paprykami i łyżką
serka mascarpone lub
śmietankiSmacznego :)









