Wykonanie

Porcja dla 2 osóbczas 50 min.Składniki:1
Pierś z kurczaka1
marchewka1 mała
pietruszka1 średnia
cebulagroszek konserwowy
papryka obrana ze skóryszklanka
ryżuPrzygotowanie:Wszystkie składniki kroimy w kostkę,
kurczaka i
cebulę smażymy na patelni przez kilka minut, zalewamy
wodą i doprawiamy
solą,
pieprzem, można dodać
kostkę rosołową jeśli ktoś lubi.Dodajemy
marchewkę i
pietruszke i na małym ogniu dusimy co chwile mieszając i pilnując by
woda nie wyparowała.
Paprykę najłatwiej obrać opalając ją nad ogniem aż skórka z czarnieje, wtedy można ja łatwo palcami zdjąć.Jak już
mięso będzie miękkie wsypujemy
ryż na patenie, dodajemy
paprykę i
groszek, wszystkie składniki mieszamy tak by utworzyły równą powierzanie i zalewamy
wodą tak by przykryła
ryż,Dusimy na małym ogniu tak długo aż
ryż sie ugotuje, jesli trzeba dolewamy odrobinę
wody, ale nie za dużo, ma być jej tyle by zdążyła się cała zredukować.Podczas końcowego smażenia staramy się nie mieszać Paelli na patelni, co najwyżej delikatnie można ją wzruszyć.Paella lekko się powinna przysmażyć od
spodu