Wykonanie
Ostatnio byłam w
Krakowie w restauracji "Mamma Mia". Czekając na zamówione przeze mnie danie przyjrzałam się potrawie przyniesionej przez kelnerkę do sąsiedniego stolika. Na talerzu był
makaron (papardele) chyba ręcznie robiony w restauracji, o kolorze pastelowo żółłtym, z
kurkami i grillowaną
cukinią, posypany
parmezanem. Wyglądał niesamowicie, a słońce wpadające przez restauracyjne okno podkreślało dodatkowo jego zjawiskowość. Przyznam, że sam
makaron zrobił na mnie tak duże wrażenie, że zastanawiałam sie, czy nie zrobić go pierwszy raz w życiu samodzielnie.
Kurki uwielbiam za smak, za kolor, za zapach i za skojarzenia z wakacjami :)Pasta z
kurkami mojego autorstwa to bardzo szybkie danie, idealne dla głodnej osoby, która wraca z pracy i zjadłaby coś prostego i smacznego.Składniki dla 2 osób:
makaron papardele ( grube wstążki, najlepiej takie, które wyglądają na "mączyste") - połowa paczki1 cały ząbek
czosnku, połowa
cebuli czerwonej pokrojona w piórkakilka
kaparów dla smaku
ser twardy, ja dałam pecorino3 małe
pomidorki pokrojone w "ósemki"
oliwa,
sól,
pieprz,
natka pietruszki,
koperek,
serek kremowy lub odrobina
śmietanki dodana dla aksamitności smakuno i
kurki - ilość wg uznania, ja miałam ok.150 gObsmażamy 3 minuty na
oliwie kurki (można dodać małą łyżeczkę
masła - będzie smaczniesze), z
czosnkiem i
cebulką. Po chwili wyjmujemy
czosnek, dodajemy pokrojone
pomidorki, dodajemy
kapary,
zioła,
serek i mamy już gotową potrawą dla osób na diecie. Osoby, które lubią
makaron, dodają do tak przygotowanych
kurek ugotowany
makaron, mieszają na patelni i od razu podają do jedzenia. Dla smaku można dodać
ser typu
parmezan lub pecorino i sypnąć
oregano. Smacznego.


