Wykonanie
Sobotni obiad zrobiłam wg Kulinarnych Inspiracji Kamisa, co nieco zmieniłam.
Miód, który dodałam do warzyw super komponuje się z
kurczakiem. Warzywa są bardzo smaczne, a zwłaszcza
fasolka. Na dobrą sprawę nie trzeba robić sałatki, bo
mięso,
ziemniaki i warzywa mamy w jednej brytfance . Składniki podałam na 16 szt. pałek
kurczaka, ale
ziemniaków jeszcze dokroiłam i upiekłam oddzielnie, bo już nie mieściły mi się na
kurczaku. Polecam i smacznego!
SKŁADNIKI dla 4 osób dorosłych i 4 dzieci16 pałek
kurczaka450g
fasolki szparagowej zielonej lub żółtej świeżej lub mrożonej6
marchewek6
cebul czerwonych8 ząbków
czosnku6
ziemniakówprzyprawysólpieprz biały2 łyżeczki
rozmarynu2 łyżeczki mielonej słodkiej
czerwonej papryki2 łyżeczki
tymianku2 łyżeczki
oregano2 łyżki
mioduJAK TO ZROBIĆPałki z
kurczaka nacieramy
solą i
białym pieprzem, ostawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Marchewkę obieramy i kroimy pod skosem na grube plastry.
Fasolkę rozmrażamy (świeżą kroimy na kawałki długości 3cm).
Cebule kroimy na ósemki.
Czosnek obieramy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki. Mieszamy z
oliwą i
rozmarynem.
Ziemniaki, które nie zmieściły mi się na
kurczaku zmieszałam z
oliwą i
przyprawą do ziemniaków. Upiekłam w oddzielnym naczyniu.
Kurczaka obsmażamy ze wszystkich stron na
oleju. Przekładamy do miski, dodajemy
paprykę, 2 ząbki
czosnku (przeciśnięty przez praskę),
tymianek, wszystko dokładnie mieszamy.Na tłuszczu po
kurczaku rozpuszczamy
miód, dodajemy
marchewkę,
fasolkę,
cebulę i
czosnek. Smażymy 5 minut cały czas mieszamy. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy
oregano, mieszamy. Na warzywach układamy pałki z
kurczaka i
rozmarynowe ziemniaki.Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni ok. 60 minut.