Wykonanie
Paluszki z
ciasta francuskiego z nadzieniem w
trzech smakach... Pyszna przekąska..."OSTRY
INDYK"Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego400g piersi z
indyka1/3 szklanki
oliwy2 ząbki
czosnku2 łyżki
soku z cytrynyłyżeczka
słodkiej papryki1/3 łyżeczki
chillisólpieprz"LAZUROWY
ORZECH"Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego150g
sera błękitny lazur100g
orzechów włoskich"WŁOSKA
PIECZARKA"Składniki:500g
pieczarekcebula2 łyżki
masłamały słoik
suszonych pomidorów25g tartego
parmezanusólpieprzjajko (opcjonalnie)Wykonanie:
Mięso z indyka opłukać i pokroić na kawałki wielkości ok. 1,5x1,5 cm. Przygotować marynatę:
oliwę połączyć z
sokiem z cytryny,
czosnkiem przeciśniętym przez praskę,
papryką słodką oraz
chilli,
solą i
pieprzem.
Mięso włożyć do marynaty i odstawić na co najmniej pół godziny. Następnie przełożyć na rozgrzaną patelnię i obsmażyć przez kilka minut, aby było zrumienione.
Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć na rozgrzaną patelnię. Dodać drobno pokrojoną
cebulę,
pieprz,
sól oraz
masło. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy
pieczarki będą miękkie zdjąć pokrywkę i odparować ewentualny nadmiar
wody. Odstawić do ostudzenia.
Pomidory odsączyć z
oliwy i pokroić na niewielkie kawałki.Przygotować
orzechy.
Ser pokroić na kawałki ok. 1,5x1,5cm.
Ciasto francuskie wyjąć z opakowań, rozłożyć i pokroić na prostokąty o bokach 8,5x20cm (z jednego opakowania wychodzi 6 takich prostokątów). Dłuższe boki każdego prostokąta ponacinać na głębokość ok.2,5cm.Na środku każdego kawałka układać farsz: w "
ostrym indyku" - podsmażone kawałki
mięsa, w "lazurowym
orzechu" - naprzemiennie kawałki
sera i
orzechy, we "włoskiej
pieczarce" -
pieczarki, na nich kawałeczki
pomidorów, a na wierzchu starty
parmezan.Po nałożeniu farszu ciasto zapleść przekładając paski na zmianę - raz prawy, raz lewy itd.Przygotowane paluszki można posmarować rozmąconym
jajkiem. Piec do zrumienienia, ok. 30 minut w 200 stopniach.
Przepis przygotowałam, w ramach konkursu kulinarnego, specjalnie do
piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.