Wykonanie

...czyli cipolatta . U mnie w wersji wegańskiej. Podałam bez dodatków, ale można dodać np.
kaszę jaglaną lub grzanki, wówczas będzie bardziej sycąca. NieAlergicy mogą posypać tartym
parmezanem lub pecorino. Przepis podpatrzony na Smakoterapii .Składniki:1-1,5 kg
cebulikilka ząbków
czosnkuprzecier pomidorowyoreganomajeranekbazylialiść laurowyziele angielskiesól,
pieprzsyrop z agawy lub inny słód
oliwaopcjonalnie do posypania
płatki z nieaktywnych
drożdży (dają
serowy posmak) lub tarty parmezan/pecorino
Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości
oliwy (uważać, by nie zrumienić). W trakcie podsmażania dodać
sól,
majeranek,
oregano i
bazylię, ciągle mieszając.Przełożyć
cebulę do garnka i zalać
wodą kilka centymetrów powyżej powierzchni
cebuli. Dodać 3-4
liście laurowe i kilka ziaren
ziela angielskiego i dusić pod przykryciem, na małym ogniu około 30-40 minut (
cebula powinna być miękka i rozpływać się w ustach).Dodać przecier (tyle, by uzyskać kolor i smak delikatnej zupy pomidorowej). Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać przegotowanej
wody. Odjąć z garnka ok. 3/4 szklanki zupy wraz z
cebulą i zmiksować, wlać ponownie do całości (dzięki temu zupa będzie zagęszczona). Doprawić - wcisnąć
czosnek, dodać
sól i
pieprz, zbalansować smak agawą tak, by zupa była lekko słodkawa i ewentualnie wyostrzyć z
ostrą papryką (pominęłam).Podawać samą lub z ugotowaną osobno
kaszą jaglaną, bądź grzankami. Na talerzu można dodać jeszcze nieco zdrowego
oleju np. lnianego, posypać
natką,
płatkami drożdżowymi lub
serem.