ßßß Cookit - przepis na WŁOSKA ZUPA CEBULOWA

WŁOSKA ZUPA CEBULOWA

nazwa

Wykonanie

...czyli cipolatta . U mnie w wersji wegańskiej. Podałam bez dodatków, ale można dodać np. kaszę jaglaną lub grzanki, wówczas będzie bardziej sycąca. NieAlergicy mogą posypać tartym parmezanem lub pecorino. Przepis podpatrzony na Smakoterapii .
Składniki:
1-1,5 kg cebuli
kilka ząbków czosnku
przecier pomidorowy
oregano
majeranek
bazylia
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
syrop z agawy lub inny słód
oliwa
opcjonalnie do posypania płatki z nieaktywnych drożdży (dają serowy posmak) lub tarty parmezan/pecorino
Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oliwy (uważać, by nie zrumienić). W trakcie podsmażania dodać sól, majeranek, oregano i bazylię, ciągle mieszając.
Przełożyć cebulę do garnka i zalać wodą kilka centymetrów powyżej powierzchni cebuli. Dodać 3-4 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego i dusić pod przykryciem, na małym ogniu około 30-40 minut (cebula powinna być miękka i rozpływać się w ustach).
Dodać przecier (tyle, by uzyskać kolor i smak delikatnej zupy pomidorowej). Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać przegotowanej wody. Odjąć z garnka ok. 3/4 szklanki zupy wraz z cebulą i zmiksować, wlać ponownie do całości (dzięki temu zupa będzie zagęszczona). Doprawić - wcisnąć czosnek, dodać sól i pieprz, zbalansować smak agawą tak, by zupa była lekko słodkawa i ewentualnie wyostrzyć z ostrą papryką (pominęłam).
Podawać samą lub z ugotowaną osobno kaszą jaglaną, bądź grzankami. Na talerzu można dodać jeszcze nieco zdrowego oleju np. lnianego, posypać natką, płatkami drożdżowymi lub serem.
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2013/04/woska-zupa-cebulowa.html