Wykonanie
Na życzenie koleżanki, która
śledzi mój fanpage na FacebookuSyte i pikantne danie.U mnie w domu dobra o każdej
porze dnia.Nadaje się na śniadanie, obiad i kolację.
Skład:- 2 opakowania
białej fasoli- 6 pętek
kiełbasy śląskiej- 1/2 kg
surowego boczku [opcjonalnie]- 1 mały
przecier pomidorowy- 1/4 kg
mąki pszennej- 1 lub 2
cebule-
margaryna-
majeranek-
papryka czerwona słodka-
papryka czerwona ostra- 2 lub 3 ząbki
czosnku-
pieprz-
sól-
magiiFasolę namoczyć na noc w największym garnku jaki macie.Ja użyłam ok 6 litrowego.Na drugi
dzien zgotować
fasolę do miękkości w osolonej wodzie,Ważne by była dobrze słona, ponieważpóźniej dostateczne doprawieniesamej
fasoli będzie trudne.W tym czasie pokroić
kiełbasę i
boczek w kosteczkę.Usmażyć na złoty kolor i odstawić.
Mąkę wsypać na suchą patelnię.Mieszać i pilnować aby się nie przypaliła.Powinna uzyskać lekko brązowy kolor.Tak przygotowaną
mąkę przesypać do miski.Dodać przecier i po pół opakowania każdej z
papryk.Dolać
wody i wymieszać, tak aby powstała średniejgęstości papka.Do miękkiej
fasoli dodać pokrojoną w kostkę
cebulę,dużą ilość
majeranku, stary
czosnekoraz przysmażoną wcześniej
wędlinę.Uzupełnić
wodę, która wcześniej wyparowała.Kolejnym krokiem będzie dodanie naszej papki,Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy
solą oraz
pieprzem.Dusimy na wolnym ogniu ok 30 minut.Uwaga: sos łatwo przywiera do
spodu garnka,trzeba często mieszać.Po ostygnięciu doprawić w razie potrzeby.Czas przygotowania dania: ok 100 minut.Z podanej porcji wychodzi ok 6 L
fasolki.Jeśli nie jesteście w stanie tyle zjeść proponujęjeszcze gorącą przekładać do słoików i szczelnie zakręcića następnie do góry nogami odstawić, aby złapały powietrze.Dzięki temu
fasolka dł pozostanie świeża :)