Wykonanie
Ochota na
fasolkę dopadła naskilka dni temu. Pokusa była taksilna, że od razu wybraliśmy siędo sklepu po potrzebne produkty.Spacerując z koszykiem pomiędzypółkami wpadliśmy na pomysł, byprzygotować to danie wykorzystująckilka rodzajów
fasoli. Eksperymentzakończył się pysznym sukcesem.200 g
białej fasoli Jaś, 150 g
fasoliczerwonej, 150 g różowej
fasolkiBorlotti, 270 g
wędzonego boczku,strąk
papryki czerwonej i strąk zielonej,200 ml
przecieru pomidorowego, 4 ząbki
czosnku, łyżeczka
kminku,
pieprz,
sól,
majeranek.
Fasolę opłukałam i namoczyłam na noc. Białą w jednej miseczce, czerwoną i różową w drugiej.Ugotowałam następnego dnia - także oddzielnie, z dodatkiem
czosnku i
kminku.
Boczekpokroiłam w cienkie paski, usmażyłam na patelni. Gdy zaczął robić się rumiany przełożyłam na talerzyk a na pozostałym tłuszczu podsmażyłam pokrojoną w kostkę
paprykę.Miękkie
fasole połączyłam. Dodałam
przecier pomidorowy,
boczek,
paprykę i
sól.Gotowałam razem około 20 minut. Doprawiłam
czarnym pieprzem i
majerankiem.Bardzo smacznie polecam :)