ßßß Cookit - przepis na Biało czerwona fasolka po bretońsku

Biało czerwona fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Ochota na fasolkę dopadła nas
kilka dni temu. Pokusa była tak
silna, że od razu wybraliśmy się
do sklepu po potrzebne produkty.
Spacerując z koszykiem pomiędzy
półkami wpadliśmy na pomysł, by
przygotować to danie wykorzystując
kilka rodzajów fasoli. Eksperyment
zakończył się pysznym sukcesem.
200 g białej fasoli Jaś, 150 g fasoli
czerwonej, 150 g różowej fasolki
Borlotti, 270 g wędzonego boczku,
strąk papryki czerwonej i strąk zielonej,
200 ml przecieru pomidorowego, 4 ząbki czosnku, łyżeczka kminku, pieprz, sól, majeranek.
Fasolę opłukałam i namoczyłam na noc. Białą w jednej miseczce, czerwoną i różową w drugiej.
Ugotowałam następnego dnia - także oddzielnie, z dodatkiem czosnku i kminku. Boczek
pokroiłam w cienkie paski, usmażyłam na patelni. Gdy zaczął robić się rumiany przełożyłam na talerzyk a na pozostałym tłuszczu podsmażyłam pokrojoną w kostkę paprykę.
Miękkie fasole połączyłam. Dodałam przecier pomidorowy, boczek, paprykę i sól.
Gotowałam razem około 20 minut. Doprawiłam czarnym pieprzem i majerankiem.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2013/01/biao-czerwona-fasolka-po-bretonsku.html