ßßß
Pamiętam, że w domu rodzinnym robiło się ją głównie na święta czy rodzinne imprezy - zawsze uwielbiałam te momenty. Sałatka jarzynowa, to proste i zdrowe danie, które smakuje w każdych warunkach. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy:)Tym razem, ze względu na to, że zabrakło mi 1 jajka, z majonezem kupnym. Inaczej nieco smakuje niż z domowym, zrobionym samemu, ale nie jest źle. Okazuje się, że majonez kielecki (ale i również poznański pegaz) są całkiem dobre:)Jak już robi się tę sałatkę któryś raz, to proporcje składników pewnie każdy dobiera indywidualnie - ja lubię, kiedy jest duuuuużo jajek:) dziś, z już wspomnianego braku kurzych jaj i niechęci wychodzenia z domu, jajek umiarkowana ilość:)Najlepiej smakuje zrobiona wieczorem, po tym jak całą noc spędzi w lodówce i wszystko się przejdzie:)Co potrzebujemy:4 ziemniaki nieobrane3 marchewki nieobrane2 średniej wielkości jabłka6 jajek ugotowanych na twardo1 pietruszka nieobrana1 biała część pora1 puszka groszku konserwowego6 średnich ogórków kiszonych4 łyżki majonezu2 łyżki śmietanysól, pieprz1. Marchew, ziemniaki, pietruszkę zalewamy w garnku wodą i gotujemy do momentu aż będą miękkie (ale nie rozgotowane) - jakieś 20 minut powinno być ok. Studzimy je.2. Ogórki kroimy w drobną kostkę i wkładamy da durszlak, by obciekły. Dodajemy do nich groszek z puszki.3. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę - wrzucamy do większej miski. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę jajka.4. Po ostudzeniu warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę - dodajemy do reszty warzyw.5. Por kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do miski.6. Dodajemy do warzyw groszek i ogórka.7. Wszystkie warzywa mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy do smaku sól i pieprz.8. W miseczce mieszkamy majonez ze śmietaną. Następnie dodajemy do warzyw i porządnie wszystko mieszamy.W razie potrzeby dosalamy i dopieprzamy:)