Wykonanie

Pamiętam, że w domu rodzinnym robiło się ją głównie na święta czy rodzinne imprezy - zawsze uwielbiałam te momenty.
Sałatka jarzynowa, to proste i zdrowe danie, które smakuje w każdych warunkach. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy:)Tym razem, ze względu na to, że zabrakło mi 1
jajka, z
majonezem kupnym. Inaczej nieco smakuje niż z domowym, zrobionym samemu, ale nie jest źle. Okazuje się, że
majonez kielecki (ale i również poznański pegaz) są całkiem dobre:)Jak już robi się tę
sałatkę któryś raz, to proporcje składników pewnie każdy dobiera indywidualnie - ja lubię, kiedy jest duuuuużo
jajek:) dziś, z już wspomnianego braku kurzych jaj i niechęci wychodzenia z domu,
jajek umiarkowana ilość:)Najlepiej smakuje zrobiona wieczorem, po tym jak całą noc
spędzi w lodówce i wszystko się przejdzie:)Co potrzebujemy:4
ziemniaki nieobrane3
marchewki nieobrane2 średniej wielkości
jabłka6
jajek ugotowanych na twardo1
pietruszka nieobrana1 biała część
pora1 puszka
groszku konserwowego6 średnich
ogórków kiszonych4 łyżki
majonezu2 łyżki
śmietanysól,
pieprz1.
Marchew,
ziemniaki,
pietruszkę zalewamy w garnku
wodą i gotujemy do momentu aż będą miękkie (ale nie rozgotowane) - jakieś 20 minut powinno być ok. Studzimy je.2.
Ogórki kroimy w drobną kostkę i wkładamy da durszlak, by obciekły. Dodajemy do nich
groszek z puszki.3.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę - wrzucamy do większej miski. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę
jajka.4. Po ostudzeniu warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę - dodajemy do reszty warzyw.5.
Por kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do miski.6. Dodajemy do warzyw
groszek i
ogórka.7. Wszystkie warzywa mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy do smaku
sól i
pieprz.8. W miseczce mieszkamy
majonez ze
śmietaną. Następnie dodajemy do warzyw i porządnie wszystko mieszamy.W razie potrzeby dosalamy i dopieprzamy:)