Wykonanie

Dlaczego oszukany? bo do przygotowania go nie używam zakwasu, tylko dwóch torebek knorr... wiem, że to profanacja
żurku - ale smakuje on bardzo dobrze:) Tak robiła go moja mam i przyznam, że ten smak bardzo mi odpowiada.Oczywiście nie jest proszkiem z
torebki zalanym
wodą, ale ma w sobie jeszcze warzywa i
kiełbasę - szczegóły poniżej:)Co potrzebujemy:2
torebki żur Knorr3
białe kiełbasy2 większe
marchewki1 duża
pietruszka1/2 większego
selerapor (biała część)1 1/2 łyżeczki
majerankusól,
pieprz5 małych zmieniaków4
jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kawałki20 - 30dkg
boczku wędzonego (pokrojonego i lekko podsmażonego)2
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego1.
Marchew,
pietruszkę i
seler trzemy na tarce o dużych oczkach.
Por siekamy w półplasterki, a
ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.2. Do garnka wlewamy
wodę i wkładamy
kiełbasę,
boczek,
liście laurowe i
ziele angielskie. Gotujemy 15 minut (liczone od momentu zagotowania
wody).3. Dodajemy warzywa i gotujemy 10 minut. W międzyczasie wyjmujemy
kiełbasę i kroimy w mniejsze kawałki.4. W większy kubek wsypujemy zawartość obu torebek i zalewamy je
wodą - dobrze mieszamy. Wlewamy to do garnka. Dodajemy
jajko i mieszamy. Doprawiamy
majerankiem,
solą i
pieprzem. Gotujemy razem 7 minut.
Jajko można dodać dopiero na talerz. Ja lubię, kiedy zmiesza się ono z resztą składników zupy i nada jej fajnej gęstości:)Ten żurek wychodzi dość gęsty i mętny - biały, nieprzeźroczysty.