ßßß
Zapiekanki z makaronu, ryżu czy ziemniaków, to jedne z fajniejszych pomysłów na obiad czy ciepłą kolację. Są z reguły mało pracochłonne i należą do moich ulubionych - potraw jednogarnkowych.Zapiekanka, którą chcę dziś Wam zaproponować niekoniecznie jest jednogarnkowa, bo jednak trochę naczyń się przy niej brudzi:) Natomiast bardzo dobrze smakuje:) Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Co potrzebujemy:2 marchewki pokrojone w pół plastry1 duża cebula pokrojona w kostkęposiekane 3 ząbki czosnkuszczypiorpuszka pomidorów bez skórkipuszka groszku zielonego500g mięsa z indyka (mielonego)500g pieczarek pokrojonych w plastry3 woreczki ugotowanego ryżusól, pieprz, zioła, chilli170g sera startego (ja miałam goudę i mozzarellę)1. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Jak się zeszkli dodajemy mięso, marchew i czosnek. Podsmażamy wszystko razem.2. Przyprawiamy mięso i dodajemy groszek. Dusimy pod przykryciem 3 minuty. Dodajemy pomidory w puszcze i pod przykryciem 5 minut dusimy.3. Na drugiej patelni podsmażamy lekko pieczarki na oleju.4. Do naczynia żaroodpornego układamy warstwami: ryż, pieczarki, mięso z sosem i ser. Mi składników wystarczyło tak, by powtórzyć ponownie tę kombinację:) ostatnią warstwą niech będzie ser żółty.5. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 20-30 minut (zerkając, by nam się nie przypaliło nic). Na koniec, po wyłożeniu na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorem.Smacznej niedzieli!