Wykonanie
SkładnikiPaczka niestety mrożonych tygrysich, obranych tylko z ogonkiem, już lekko podgotowanych..Marynata:2 łyżki
oliwy z oliwekskórka z jednej
pomarańczyskórka z jednej
cytryny2 łyżki
papryki ostrej w proszku1 łyżka
papryki słodkiejsok z połowy
pomarańczysok z połowy
cytrynysól2 ząbki
czosnkuSos
pomarańczowy:skórka z jednej
pomarańczysok z jednej
pomarańczyłyżka
masłałyzka
mąkiszczypta
słodkiej paprykiłyżka
brązowego cukrusólodrobina
imbiruSos czosnkowy, delikatnyopakowanie
serka homogenizowanego ( ja użyłam poznański)1 łyżka
majonezu2 łyżki kwaśnej
śmietanymały ząbek
czosnkusólpieprznatka pietruszki,odrobinaPozostałe
Sałata lodowa, posiekana
natka.Przygotowanie:Przygotować marynate, posiekać
czosnek, dodac składniki, wymieszać, dodac rozmrożone
krewetki tygrysie, dobrze je obtoczyc w marynacie i wstawić do lodówki na minimum godzinę.Sos
pomarańczowy: rozgrzać rondel, dodać
masło, roztopić, dodać
makę, zrobić zasmażkę, dodać powoli sok z
pomarańczy i starte skórki w razie potrzeby dolać
wody. Dosmakować tak aby był słodko - kwaśny.
Sos czosnkowy: posiekać
czosnek, dodac składniki, dokładnie wymieszac.Smażenie
krewetek: rozgrzać patelnię, wyłożyc
krewetki, smażyc po 1 minucie z każdej strony.Podanie Liście
sałaty lodowej uformowac w miskę, wyłożyc na talerz, nałożyc do nich
sosu czosnkowego, na to układać
krewetki, sos
pomaranczowy musnąć na talerzu, zrobić kleksy z
czosnkowego, można dodac pokrojone
pomarancze, wszystko posypać
natką.
Bona Apetita!