ßßß Cookit - przepis na Zielone naleśniki

Zielone naleśniki

nazwa

Wykonanie

Przeważnie robię naleśniki ze szpinakiem .
Tym razem chciałam, żeby naleśniki były zielone, więc szpinak zamiast do farszu dodałam do ciasta.
Farsz był z warzywek i tofu naturalnego
Składniki na ciasto:
ok. 1/2 kg mąki
ok. 1/2 paczki mrożonego szpinaku
woda
sól
Składniki na farsz:
Ja kupiłam, po krakowsku rzecz ujmując, jarzynkę - czyli ,,gotowy zestaw warzyw do przygotowania zupy sprzedawany w pęczkach".
Na krakowską jarzynkę składają się:
4 marchewki
3 pietruszki
1 cebula
kawałek selera
kawałek kapusty włoskiej
kawałek pora
Oprócz ,,jarzynki" wykorzystałam:
kostkę tofu naturalnego
garść pieczarek
łyżkę musztardy
przyprawy (sól, pieprz, papryka chili, kurkuma, zioła prowansalskie, imbir, gałka muszkatołowa - czyli co mi akurat w łapkę wpadło)
No to robimy ciasto.
Do garnka przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy rozmrożony szpinak, szczyptę soli i dolewamy wody . Można zacząć od szklanki, a potem miksując dolewamy, aż ciasto nabierze zwyczajnej lejącej się konsystencji ciasta naleśnikowego .
Tak przygotowaną masę partiami lejemy na patelnie z rozgrzanym olejem. Najwygodniej nabierać chochlą. Ciasto wylewamy na środek patelni i rozprowadzamy, przechylając patelnię, po całej powierzchni. Smażymy na średnim ogniu z jednej i drugiej strony. Jeśli ktoś nie lubi podrzucać to można naleśnika zgrabnie przewrócić łopatką.
Z jakiegoś powodu pierwszy naleśnik zawsze jest nieudany. Zjadamy go w kącie z psem, żeby nie było obciachu.
No to możemy robić farsz.
Farsz:
,,Jarzynkę" i pieczarki ucieramy na tarce / w robocie kuchennym / mielimy maszynką ,,do mięsa"
Tak przygotowaną wrzucamy na patelnię z olejem, przyprawiamy i dusimy aż do miękkości. Pod koniec dodajemy łyżkę musztardy i wkruszamy tofu.
Farsz zawijamy w naleśniki jakim kto lubi i umie sposobem.
Zawinięte naleśniki można jeszcze na chwilę wsadzić do piekarnika (ja dawałam na 7 min i podgrzewałam w temperaturze około 200 stopni).
To wszystko.
Smacznego!
Źródło:http://polykajzsurri.blogspot.com/2014/01/zielone-nalesniki.html