Wykonanie
Na 2 sympatyczne porcjećwiartka małej
kapustyok 1/3 szklanki
suchej fasoli munggarść
grzybów świeżych bądź suszonych (mieliśmy uzbierane świeże
kurki i kozaka)2 średnie
cebuleprzyprawy:
papryki ostra i słodka,
kurkuma,
gorczyca w ziarenkach, lubiany mix (u nas była bosforska {skład:
papryka słodka,
sól,
chili,
papryka ostra,
kolendra kmin rzymski,
cynamon,
gałka muszkatołowa,
goździki,
tymianek,
oregano }),
olejok 1/2 kg
ziemniakówkoperek do posypaniaMunga gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (nasz był nie moczony, ale oczywiście jak to z
fasolami bywa wskazane jest namoczyć na noc,
wodę z moczenia wylać i w świeżej ugotować).W międzyczasie szatkujemy
kapustę. Siekamy
cebulkę,
grzyby.Na gaz wstawiamy
ziemniaki w odpowiednio wedle gustu osolonej wodzie i niech sobie spokojnie dochodzą.Na patelni rozgrzewamy
olej. Na tenże rozgrzany
olej wrzucamy
przyprawy i prażymy przez chwilę. Na te uprażone aromatyczne
przyprawy wrzucamy to cośmy nasiekali.. Gdy już zmięknie nam to co mamy na patelni dodajemy tam ugotowaną
fasolę mung, mieszamy i jeszcze minutkę trzymamy na ogniu.Wykładamy zawartość patelni na duże talerze, ładnie spłaszczamy i koronujemy to ugotowanymi
ziemniakami. Posypujemy
koperkiem.Oto efekt: