Wykonanie
Cukinia to
dynia.
Dynia odmieniona. Odmieniona nie w karetę jak to bywało w Kopciuszku, a w zielone warzywo.
Cukinia która jest
dynią i inaczej nazywa się ją
kabaczkiem pochodzi z Włoch (zucchini).
Cukinia ma jadalne zarówno
owoc jak i kwiatki.My dziś zajmiemy się
owocem. Tym dozwolonym i legalnym, nie zakazanym.
Młody owoc niektórym przypomina
ogórka. Takiego długiego, z zielonym garniturkiem, ze szklarni. Większość ludzi jednak się nie
myli i wie, że
cukinia to nie
ogórek. To
cukinia. Czyli
dynia. Inaczej
kabaczek.Dziś
cukinia będzie na oko przypominać
śledzia. Nie będziemy jednak kłaść jej na oko tylko na ząb. Dobrze
cukinie położyć na ząb ponieważ rzeczona zdrowa jest.Zawiera duże ilości
cukrów, witaminy C, PP, B 1, karotenu, ponadto
owoce nie kumulują metali ciężkich.
Cukinia jest również źródłem cennych minerałów. Jest bogata w wapń, a także potas.No, a co najważniejsze to
cukinia dyniowato-kabaczkowa smaczna jest niezwykle.
Cukinia wymaga przygotowania.Przygotowuje się ją tak:Jeśli jest
młoda to myjemy ją i kroimy w plastry o szerokości kilku milimetrów. Ale kroimy ją wzdłuż, by plastry były jak najdłuższe. Jeśli jest już bardziej dorosła niż
młoda to przed podjęciem czynności krojenia obieramy ją. Tę
cukinię. Plastry możemy delikatnie przyprawić (u nas były wegecone). Przyprawione kładziemy na dużą patelnię z
olejem i tak blanszujemy chwilę. Blanszowane odkładamy i blanszujemy kolejne i tak do zużycia plastrów.Zostaną kawałki, które ciężko nazwać długim plastrem. Odłóżmy je na chwilę na bok. Wrócimy po nie.
Cukinia potrzebuje farszu:Do farszu potrzebne są
ziemniaki, ulubione
przyprawy, kilka czarnych
oliwek. W tym daniu u nas występowała
przyprawa zwana ,,
mieszanka przypraw curry” w skład mieszanki wchodzą:
kurkuma,
kolendra,
kozieradka pospolita,
imbir,
kmin rzymski,
sól jodowana,
skrobia ziemniaczana,
pieprz Cayenne.Farsz się robi tak:
Ziemniaki , sztuk kilka, gotuje się w osolonej wodzie, odcedza, gniecie. Teraz biegniemy, chyba że ktoś woli podejść, do tych odłożonych plastrów
cukinii. Ściekło z nich sporo
oleju. Warto ten
olej odzyskać i wlać do ziemniaczków.Do ziemniaczków dodajemy też ulubione
przyprawy. Gnieciemy. Po ugnieceniu dodajemy kilka splasterkowanych czarnych
oliwek.W tym czasie
cukinia zdążyła przestygnąć. Teraz trzeba brać po troszkę farszu ziemniaczanego i owijać go plastrami
cukinii. Po zawinięciu wygodnie jest zaszpilić takiego zawijańca wykałaczką.Zawijańce układamy na blaszce piekarnika, żeby je jeszcze podpiec (ok.15 min - 200-250 stopni).
Cukinia przyjaźni się z
ciecierzycą.
Ciecierzyce do
cukinii przygotowywuje się tak:Moczoną przez noc
cieciorkę gotujemy i podajemy z
sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy powstaje tak:
koncentrat pomidorowy rozcieńczamy
wodą do wybranej konsystencji. Kroimy
cebulkę i
cukinię, która nie załapała się na plastry – te za małe kawałki, które nie nadawały się do owijania farszu. Podsmażamy i zalewamy sosem. Do wszystkiego wrzucamy ugotowaną
ciecierzycę.Przepis przeniesiony z Zielonych wędrówek http://zielone-wedrowki.blogspot.com/Zielone wędrówki (troszkę zapuszczone, ale to się zmieni) zmieniają profil na czysto podróżniczy