Wykonanie
To chyba ostatni z hummusów (na razie :p). W smaku delikatny, zdecydowanie mniej wyrazisty niż ten z pieczoną
papryką < klik >, ale równie dobry! :-)Składniki:300 g
cukinii (mniej więcej 2 małe)2 puszki
ciecierzycy3 łyżki
oliwy2 łyżki tahini2 ząbki
czosnkusól do smaku
Wykonanie:
Cukinie kroimy w grube plastry, Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przyprawiamy odrobinę
pieprzem i
solą i zapiekamy w temp 200 stopni przez około 15-20 min (aż będzie miękka i lekko się przyrumieni). W wysokim naczyniu umieszczamy
ciecierzycę odsączoną z
wody, tahini,
oliwę, drobno posiekany
czosnek oraz przestudzoną
cukinię. Wszystko miksujemy na gładką masę, przyprawiamy
solą do smaku.Smacznego! :-)