Wykonanie
Witam Was dziś bardzo
słonecznie ! Czwartek w
Krakowie zapowiada się pięknie. Zaczęłam
mieć już dość tych ponurych, mglistych dni, kiedy odniechciewa się wszystkiego. Słońce zawsze mnie mobilizowało do pracy, dzięki niemu sam uśmiech pojawia się na twarzy. Taką jesień to ja kocham ! :)Dzisiaj mam dla Was propozycję na zdrowy lunch do zabrania do pracy lub na uczelnie. Można go zjeść w dwóch wersjach: na ciepło i na zimno. Smak za każdym razem będzie obłędny. Mięsożercy do całości mogą jeszcze dodać
filet z piersi kurczaka. Polecam też zrobić w domu
mieszanki warzywne (u mnie np. jest to
brokuł,
kalafior,
marchewka). Nie musimy wtedy kupować każdego warzywa osobno, tylko mamy gotową mieszankę, którą wystarczy ugotować.Ten lunch jest to moim ulubionym połączeniem i świetnie się sprawdza jako alternatywa do sałatek, które większość z nas zabiera do pracy. Szczerze polecam ! :)
Składniki:50 g
brązowego ryżu (pół woreczka)
mieszanka warzywna: pół
marchewki, 2 różyczki
kalafiora, 2 różyczki
brokułacała średnia
papryka zielonacała średnia
cebula czerwonapół szklanki
mrożonego zielonego groszku2 łyżki
kukurydzy z puszkiew. 100 g
fileta z kurczaka (grillowanego lub upieczonego)łyżka ziarenek Piekło-Niebo firmy Ziarenkowołyżka
oliwy z oliweksól,
pieprzPrzygotowanie:1.
Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa również gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.2.
Cebulę kroimy w cienkie pół talarki, a
paprykę w grubszą kostkę. Podsmażamy na
oliwie z oliwek razem z mrożonym
groszkiem.3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Posypujemy ziarenkami.
Smacznego :)