Wykonanie
Kolejne z
serii lekkich dań, które możecie przygotować w maksymalnie 20 minut. Do wymyślenia tego pysznego obiadu zainspirowała mnie kuchnia włoska, a dokładnie gremolata.Gremolata to taka "posypka" do włoskiego "osobucco milanese" (ale nie tylko), na którą składa się
czosnek,
skórka z cytryny oraz
pietruszka. Pomyślałam sobie, że ciekawie będzie smakował
kurczak w sosie, zawierającym dokładnie te same składniki :)Ponieważ nadal mamy sezon
szparagowy w pełni, jako dodatek proponuję białe
szparagi okraszone
bułką tartą i
młode ziemniaczki.Składniki dla 4 osób:4
piersi kurczakaskórka z 2
cytrynsok z 1
cytryny4 ząbki
czosnkukilka gałązek
pietruszki150 ml
śmietanki 12%sól,
pieprz (najlepiej biały),
olejDodatki:16 małych
młodych ziemniakówpół pęczka
koperku1,5 pęczka
szparagów - lub nawet 2 jak ktoś bardzo lubi1/4 kostki
masła2 łyżki
bułki tartejsólZiemniaki obieramy i gotujemy ok 15 minut w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu polewamy
masłem i posypujemy
koperkiem.
Szparagi obieramy, odcinamy końcówki i również gotujemy ok 15 minut. Po wyjęciu na talerze polewamy
bułką tartą podsmażoną na
maśle.
Kurczaka płuczemy. Każdą pierś kroimy na 2 kawałki (najlepiej odciąć polędwiczkę z kawałkiem
mięsa z piersi), solimy i
pieprzymy. Na patelnię wlewamy ok 2-3 łyżki
oleju i na nim chwilę dusimy przeciśnięty przez praskę
czosnek (uważamy, żeby nie spalić) Kładziemy na patelnię kawałki
kurczaka i obsmażamy z jednej strony w międzyczasie posypując startą
skórką z cytryny oraz posiekaną
pietruszką. Odwracamy
kurczaka na drugą stronę i polewamy
sokiem z cytryny. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze kilka minut. Na sam koniec wlewamy
śmietankę, dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy.Możemy zostawić sobie trochę startej skórki i
pietruszki i posypać
kurczaka na talerzu taką mieszanką.

Koszt dla 4 osób: 25-30 złotych (prawie połowa ceny to
szparagi)Czas przygotowania: 20 minutStopień trudności: Łatwe