Wykonanie
Zachciało nam się naleśników.Ale takich grudniowych. M. zawsze chce na ostro, ja na słodko.Tak zrodził się pomysł na krokiety, które z powodzeniem możecie również dołączyć do wigilijnego Menu.Krokiety dla niej i dla niego. Dla łasuchów i bardziej wytrawnych smakoszy:) Co kto lubi.Naleśniki:(15 sztuk 26 cm)3
jajka500 ml zimnego
mleka300 ml
wodyszczypta
soliok 300-320 g
mąki pszennej tortowej2-3 łyżki
oliwy plus odrobina do natłuszczenia patelniW dużej misce ubija jaka. Nie przerywając ubijania wlej
mleko oraz
wodę. Dodaj
sól i
mąkę- ciasto powinno być lejące i gładkie. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej
mąki lub
wody. Na końcu wlej
oliwę i ubjaj jeszcze moment, do połączenia składników.Płaską teflonową patelnię (u mnie 26 cm) mocno rozgrzej i natłuść. Smaż naleśniki, lejąc po łyżce stołowej ciasta, równomienie rozprowadzając je po całej powierzchni patelni, a gdy się zetnie, przewracaj na druga stronę i smaż jeszcze przez chwilę, aby każdy naleśnik delikatnie się zezłocił.Farsz pikantny:350 g
kiszonej kapusty, po odsączeniu2 średnie lub1duża
marchew350 g
pieczarek1 średnia
cebulasól i
czarany pieprz1 łyżeczka mielonej
kolendry3-4 łyżki
oliwyKapustę drobno posiekaj,
marchew zetrzyj na grubych oczkach,
pieczarki potnij na cienkie plasterki,
cebulę pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej
oliwę. Wrzuć
pieczarki i podsmażaj aż odparuje z nich
woda. Dodaj
kapustę i podsmażaj mieszając co chwilę. Po kilku minutach dodaj
cebulę i
marchew. Podsmażaj całość aż
kapusta lekko zbrązowieje, powinna być ''przesmażona''. Dopraw całość
pieprzem,
solą i
kolendrą, po czym odstaw do przestudzenia.

Farsz słodki:300 g świeżej
żurawiny (lub mrożonej)ok. 50 g
masła4 łyżki
brązowego cukrułyżka
aromatu waniliowego300 g
ricotty (lub
serka kremowego typu Philadelphia)
Żurawinę opłucz. W rondlu rozgrzej
masło, po czym wsyp
żurawinę i zasyp
cukrem. Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż
żurawina zacznie stawać się miękka i zacznie się lekko rozpadać. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do ostudzenia.
Ricottę wymieszaj z
aromatem waniliowym, następnie dodaj podgotowaną
żurawinę. Ponownie wymieszaj całość.Każdego naleśnika rozłóż płasko i rozsmaruj na nim ok. 2-3 łyżki farszu, zostawiając ok. 1 , 5-2 cm ciasta od brzegu. Złóż do środka boczne krawędzie, a następnie zwijaj od siebie, formując rulony.Panierka:2
jajka2 łyżki
mlekabułka tarta do obtoczeniaDodatkowo:
oliwa lub
olej do podsmażenia krokietówKażdego krokieta zamocz w
jajku rozmąconym z
mlekiem, po czym obtocz w
bułce tartej.Podsmażaj na rozgrzanej
oliwie na złoty kolor, z czterech stron.Serwuj na ciepło lub na zimno.