Wykonanie
Por i
kurczak maja się razem dobrze.Zazwyczaj przygotowuję je w
białym kremowym sosie.Dziś odstąpiłam od tej reguły. Wciąz są razem, ale jakby osobno. Osobno, ale przecież wciąż razem.A do tego szczypta południowych klimatów: świeże
zioła, słodkie
pomidory, odrobina
czosnku.Pyszny i prosty obiad w 40 minut.Zapraszam:)(4 porcje)2
piersi z kurczaka (filet; bez polędwiczek)100 g
twardego sera koziego, pokrojonego w plastry4-5 łyżek pesto z
suszonych pomidorów (tym razem użyłam gotowca, wkrótce jednak przedstawię Wam przepis na pyszne czerwone pesto:)1 nieduży
por (część jasnozielona)
pieprz do smaku2 łyżki
oliwykilka gałązek świeżego
oregano (lub innych
ziół)Piersi rozdziel na pół. Każdą część natnij z węższej strony w głąb, tak by powstała kieszonka, którą można nafaszerować. Wnętrze powstałego otworu posmaruj pesto - po około 1,5 łyżeczki na każdą część
mięsa; po czym w każdą kieszonkę wepchnij kilka małych plasterków
koziego sera.Umieść
mięso w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
oliwą. Na wierzchu filetów rozsmaruj pozostałe pesto i ułóż cienkie plasterki
sera. Całość posyp delikatnie
pieprzem. Pomiędzy filety powpychaj grube plastry
pora (ok.1,5-2 cm) i kilka gałązek świeżego
oregano.Naczynie nakryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 40 minut. Po 20 minutach zdejmij folię i dopiekaj bez przykrycia, aż
mięso i
ser się przyrumienią.

Risotto
porowe250 g
ryżu arborio1000 ml
bulionu drobiowego2 średniej wielkości
pory, pokrojone w drobną kostkę2 łyżki
oliwyczarny pieprz2 łyżki
serka kremowego typu PhilladelphiaNa dużej patelni rozgrzej
oliwę. Wsyp
ryż i praż przez chwilę, często mieszając. Gdy
ryż stanie się lekko szklisty, dodaj posiekanego
pora. Podsmażaj całość przez około 2 minuty, po czym zacznij partiami dolewać
bulion, za każdym razem czekając aż ciecz całkowicie zostanie wchłonięta przez
ryż. Gdy
ryż będzie miękki, a całość kleista, dodaj 2 łyżki
serka kremowego i ponownie wymieszaj całość. Dopraw
pieprzem do smaku. Serwuj od razu po przyrządzeniu.

Błyskawiczne
pomidorki koktajlowe w marynacie czosnkowej250 g
pomidorków koktajlowychduży ząbek
czosnku2 łyżki
oleju lnianego (lub
oliwy extra virgin)1 łyżka
octu balsamicznegokilka listków świeżych
ziół (użyłam
oregano)
Pomidorki umyj i przekrój na pół.
Olej połącz z
octem balsamicznym, drobno posiekanymi listkami
ziół i przeciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku.Marynatę wymieszaj z
pomidorkami i gotowe:)