Wykonanie
Dziś potrawa z
mięsa mielonego.
Pisałam już, że uwielbiam tradycyjnego klopsa mielonego, ale cały czas nie
będę go jeść :) Dlatego lubię ten zamiennik na sobotni obiad.(dla 6 osób)Potrzebujemy:0,5 kg
mięsa mielonego od
szynkicebula czerwona2 ząbki
czosnkukmin mielony
jajomajeranekczubryca czerwona2 łyżki
mąkiłyżka
oleju2
suszone morele2
suszone śliwkiW misce mieszamy
mięso,
cebulkę posiekaną w kostkę, roztarty
czosnek, szczyptę
kminu,
jajo, łyżkę
majeranku i odrobinę czubrycy czerwonej. Ale intensywność smaku zostawiam Wam Kuchciki indywidualnie :) dobieramy
przyprawy pod swoje
kubki smakowe.Doprawione mielone dzielimy na dwie porcje i formujemy dwa duże klopsy. Każdy obtaczamy w
mące i smażymy na rozgrzanej patelni. Każda ze stron musi być ładnie zarumieniona na brązowo. Podsmażone
mięsko przełóżcie do garnka chyba, że macie głęboką patelnię z pokrywką. A tą na której smażyliście zalejcie szklanką
wody, aż do zagotowania. Przelejcie do pieczeni. W ten sposób zachowacie cały aromat do sosu. Duście pod przykryciem z
morelą i
śliwką około 20 minut. Ten kto chce może zredukować sos ja tego nie robię bo jest i tak gęsty :) Do tego
ziemniaki,
buraczki i gotowe. Oczywiście możemy dobrać inne dodatki. I co robicie na obiad ?? :)