ßßß Cookit - przepis na Sezon grillowy rozpoczęty w towarzystwie ziemniaków

Sezon grillowy rozpoczęty w towarzystwie ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Pogoda lubi płatać figle, kiedy już miałam wszystko przygotowane na grilla oczywiście zaczęło padać. Pozostało mi odpalić piekarnik i zrobić wszystko w domu.
Idealne połączenie szaszłyków drobiowo-warzywnych i sałatki ziemniaczanej to sukces udanego obiadu w plenerze ;)
Potrzebujemy do szaszłyków:
2 piersi z kurczaka
cukinia
8 małych cebulek
marynata
sól
pieprz
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
kurkuma mielona
łyżka miodu
Mięso drobiowe kroimy w dość dużą kostkę i zalewamy przygotowaną marynatą. Pokrojoną cukinię oraz cebulkę w połówkach oprószamy delikatnie solą.
Zamarynowane mięso oraz warzywa nadziewamy na patyczki drewniane naprzemiennie.
W piekarniku pieczemy szaszłyki 20 minut w 200`C.
Do mięsa przygotowałam sałatkę.
Potrzebujemy:
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
5 średnich ogórków kiszonych
mała cebulka biała lub czerwona
łyżka musztardy francuskiej
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
pieprz
sól
bazylia pół szklanki
Wszystkie składniki oprócz ziemniaków kroimy, czosnek i bazylię siekamy, dodajemy musztardę, sól, pieprz i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i majonez. Jest to świetny dodatek do grillowanego mięsa drobiowego, wieprzowego czy wołowego.
W tym przypadku słodko-ziołowa marynata kontrastuje się z ostrą sałatką przystrojona sałatą masłową, pomidorem i bazylią. Włoskie smaki łączą się z polskimi :) Pychota to mogę Wam zagwarantować!
A Wy co najchętniej grillujecie?
Źródło:http://ugotuj-z-marta.blogspot.com/2015/05/sezon-grillowy-rozpoczety-w.html