Pogoda lubi płatać figle, kiedy już miałam wszystko przygotowane na grilla oczywiście zaczęło padać. Pozostało mi odpalić piekarnik i zrobić wszystko w domu.Idealne połączenie szaszłyków drobiowo-warzywnych i sałatki ziemniaczanej to sukces udanego obiadu w plenerze ;)Potrzebujemy do szaszłyków:2 piersi z kurczakacukinia8 małych cebulekmarynatasólpieprzpapryka słodka mielonapapryka ostra mielonakurkuma mielonałyżka mioduMięso drobiowe kroimy w dość dużą kostkę i zalewamy przygotowaną marynatą. Pokrojoną cukinię oraz cebulkę w połówkach oprószamy delikatnie solą.Zamarynowane mięso oraz warzywa nadziewamy na patyczki drewniane naprzemiennie.W piekarniku pieczemy szaszłyki 20 minut w 200`C.Do mięsa przygotowałam sałatkę.Potrzebujemy:4 ziemniaki ugotowane w mundurkach5 średnich ogórków kiszonychmała cebulka biała lub czerwonałyżka musztardy francuskiej2 ząbki czosnku2 łyżki majonezupieprzsólbazylia pół szklankiWszystkie składniki oprócz ziemniaków kroimy, czosnek i bazylię siekamy, dodajemy musztardę, sól, pieprz i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i majonez. Jest to świetny dodatek do grillowanego mięsa drobiowego, wieprzowego czy wołowego.W tym przypadku słodko-ziołowa marynata kontrastuje się z ostrą sałatką przystrojona sałatą masłową, pomidorem i bazylią. Włoskie smaki łączą się z polskimi :) Pychota to mogę Wam zagwarantować!A Wy co najchętniej grillujecie?