Wykonanie

Robiłam już parę
razy, za każdym razem jest pyszne. Najlepiej smakuje na drugi dzień po jego zrobieniu, jak tak fajnie się "przegryzie".Przepis znalazłam na moje wypieki, podaje składniki wedle przepisu z małą zmianą, z racji nie posiadania niektórych składników, ale zdecydowanie niczemu to nie zaszkodziło.Składniki: na ciasto:- 2/3 szklanki
mąki- pół szklanki
brązowego cukru(drobny, do wypieków)- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej-3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia-1/4 łyżeczki
cynamonu- 1 łyżeczka
przyprawy do piernika-1/4 łyżeczki
soli-1/3 szklanki
oleju- 2
jajka- 1 szklanka posiekanych
orzechów włoskich-pół szklanki posiekanych
ananasów z puszki (dałam odrobinę więcej)- 1 szklanka startej
marchewki(na średnich oczkach) na krem:- 150 gr
jogurtu lub
serka waniliowego-200 ml
mleka-opakowanie kremu
jogurtowego do zrobieniaPrzygotowanie:W jednej miseczce wymieszać przesianą
mąkę,
cukier,
sodę,
proszek do pieczenia,
cynamon,
sól i
przyprawę do piernika.W drugiej roztrzepujemy
jajka z
olejem.Następnie łączymy zawartość obu miseczek, mieszamy. Dodajemy
marchew,
orzechy i
ananasa i mieszamy.Zawartość przelewamy do formy średnicy 20 cm.

Ciasto wstawiamy do rozgrzanego na 175 stopni piekarnika, na 40-45 min. Pieczemy do suchego patyczka.Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół i przekładamy połową kremu. Drugą połowę kremu układany na górę i ozdabiamy wedle własnego uznania.Smacznego:)

