Wykonanie
Podobne ciasto jest już u mnie na blogu, choć w bardziej wyszukanej, tortowej wersji - passion
cake . Dzisiaj typowe ciasto na co dzień. Niesamowicie proste w przygotowaniu ciasto
marchewkowo -
bananowe . Do jego przygotowania nie potrzebujemy nawet miksera, wszystkie składniki wystarczy umieścić w jednej misce i wymieszać. Zdrowe, zawierające dużą ilość
marchewki i
bananów wilgotne ciasto, z kawałkami
orzechów w środku jest dość ciężkie, ale smaczne i zjada się je naprawdę lekko. Długo utrzymuje swą świeżość.

185 g (1 1/4 szklanki)
mąki75 g (1/2 szklanki)
mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i szczyptą
soli)1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
przyprawy do pierników (mixed spice)1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu220 g (1 szklanka) miałkiego
brązowego cukru90 g (3/4 szklanki)
orzechów włoskich3
jajka, lekko roztrzepane480 g
marchewki (2 szklanki) drobno startej2 duże 460 g(ja dałam 5 małych) bardzo dojrzałe
banany, zmiażdżone widelcem250 ml
oleju roślinnegoPiekarnik nagrzewamy do 170 st C. Natłuszczamy i wykładamy dno tortownicy o wymiarach 23 cm, papierem do pieczenia.Przesianą
mąkę,
sodę,
przyprawę do pierników i
cukier umieszczamy w dużej misce, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Przelewamy ciasto do przygotowanej foremki. Pieczemy ok 1 1/4 godziny. Studzimy w foremce.

Przepis z "Everyday Cakes and Cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly