Wykonanie

Ciasto
marchewkowe to dla mnie jedno z tzw. Ciast kryzsysowych. Dlatego, ze po pierwsze nie
moze sie nie udać :) po drugie składniki do niego zawsze mam w domu :) po trzecie jak wiadomo smakuje pysznie wiec zadowoli najbardziej wybredne podniebienie. Polecam je zarówno wszystkim łasuchom jak I tym ktorzy preferuja zdrowe desery. A jeśli jeszcze upieczecie ciacho w formie
serc to będzie piękny prezent dla kogoś kogo się kocha :)Przygotowanie:Zetrze ć na tarce 3-4 duże
marchewki – do ciasta potrzebujemy dokładnie 1,5 szklankiOdmierzyc:1,5 szklanki
mąki4
jajka1 szklankę
oleju1 szklankę
cukru1 łyżeczkę
proszku do pieczenia1 płaską łyżeczkę
sody1 łyżeczkę
cynamonu1 łyżeczkę
przyprawy do piernika1 lyzeczkę
cukru wanilinowego1 szklankę pokrojonych
orzechów włoskichpół łyżeczki
soliMarchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C. W czasie kiedy piekarnik sie nagrzewa my ubijamy mikserem
jajka z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Gdy
jaja są ubite dolewamy powoli
olej. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy
mąkę wymieszaną z
solą, proszkiem i
sodą. Ciasto powinno być gęste. Na koniec dodajemy
cynamon,
przyprawę do piernika,
marchewkę i
orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (tortownicę o średnicy 26 cm lub mała keksówkę) natłuszczamy i posypujemy
bułką tartą lub
kaszą manną. Wlewamy ciasto i pieczemy je około 45-55 min. do suchego patyczka. Lekko przestudzone ciasto polewamy rozpuszczoną
białą czekoladą i posypujemy
płatkami migdałowymi.Mniam :)P.s.
Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, można opcjonalnie dodać do niej 1- 2 lyżkę
śmietany.Życzę wam słodkich chwil :)