Wykonanie
To moje kolejne ciasto
marchewkowe, tym razem z dodatkiem
bananów . Bardzo polecam bo ma same zalety, jest smaczne, zdrowe, bardzo wilgotne i długo utrzymuje swoją świeżość. Są i
orzechy włoskie, dla tych, co lubią
bakalie. Kalorie oczywiście też pewnikiem posiada, ale to już mniejszy szczegół;) Przepis pochodzi z książki " Everyday cakes & cookies " wydawnictwa The Australian Women's Weekly.

185 g (1 1/4 szklanki)
mąki75 g (1/2 szklanki)
mąki ze środkiem spulchniającym1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
przyprawy do pierników1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu220 g (1 szklanka)
brązowego cukru90 g (3/4 szklanki) posiekanych
orzechów włoskich lub pekanów3
jajka, rozbełtane480 g startej
marchewki (2 szklanki, ok 4 średnich
marchewek)460 g rozgniecionych przejrzałych
bananów, (1 szklanka, 2 duże
banany)250 ml (1 szklanka)
olejuPiekarnik nastawiamy na temperaturę 170 st C, wykładamy papierem 24 cm tortownicęMieszamy
mąki,
sodę przyprawy i
cukier w dużej misce. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Wlewamy miksturę do przygotowanej foremki. Pieczemy ok 1 1/4 godziny. Studzimy w foremce. Można posypać
cukrem pudrem.