ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowo-bananowe

Ciasto marchewkowo-bananowe

nazwa

Wykonanie

To moje kolejne ciasto marchewkowe, tym razem z dodatkiem bananów . Bardzo polecam bo ma same zalety, jest smaczne, zdrowe, bardzo wilgotne i długo utrzymuje swoją świeżość. Są i orzechy włoskie, dla tych, co lubią bakalie. Kalorie oczywiście też pewnikiem posiada, ale to już mniejszy szczegół;) Przepis pochodzi z książki " Everyday cakes & cookies " wydawnictwa The Australian Women's Weekly.
185 g (1 1/4 szklanki) mąki
75 g (1/2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
220 g (1 szklanka) brązowego cukru
90 g (3/4 szklanki) posiekanych orzechów włoskich lub pekanów
3 jajka, rozbełtane
480 g startej marchewki (2 szklanki, ok 4 średnich marchewek)
460 g rozgniecionych przejrzałych bananów, (1 szklanka, 2 duże banany)
250 ml (1 szklanka)oleju
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170 st C, wykładamy papierem 24 cm tortownicę
Mieszamy mąki, sodę przyprawy i cukier w dużej misce. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Wlewamy miksturę do przygotowanej foremki. Pieczemy ok 1 1/4 godziny. Studzimy w foremce. Można posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/06/ciasto-marchewkowo-bananowe.html