ßßß
Składniki:- 2 szklanki mąki- 1/2 szklanki mleka- łyżka oleju- 20 g drożdży świeżych- łyżka soli- szczypta cukru- 30 dkg sera- 10 dkg boczku wędzonego- łyżka kukurydzy konserwowej- garść pieczarek- 1/4 cebuli- sól, pieprz, bazylia, oregano- łyżka sosu pomidorowego- 1 ogórek kiszony- 1/4 piersi kurczaka- przyprawa do gyrosaPrzygotowanie:Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać resztę mąki, sól i olej. Zagnieść ciasto i odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkować, wyłożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wierzch posmarować sosem i posypać połową startego sera. Na ser rozłożyć równomiernie wszystkie składniki. Przyprawić. Górę posypać resztą sera. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.