Wykonanie
Tradycyjne "zawijane" gołąbki przygotowuję tylko kilka
razy w roku. Trzeba przyznać, że potrawa jest pracochłonna. Tak przygotowane gołąbki najczęściej wkładam do słoików i wekuję. Przepis na gołąbki tradycyjne. Dziś przygotuję alternatywę dla tradycyjnych gołąbków: gołąbki bez zawijania. Przepis znacznie szybszy w przygotowaniu a smak również nie odbiega tym tradycyjnych gołąbkom.

Składniki:- 500 g
mięsa wieprzowego mielonego z
szynki- 1/2 główki
kapusty pekińskiej (małej)- 1 woreczek
ryżu- 2 łyżki
bułki tartej- 2 ząbki
czosnku- 1
cebula-
sól,
pieprz,
majeranek-
olej do smażenia-
przecier pomidorowyPrzygotowanie:
Ryż ugotować i odsączyć, ostudzić.
Kapustę poszatkować.
Cebulę poszatkować podsmażyć na łyżce
oleju. Do miski włożyć zmielone
mięso,
kapustę,
ryż,
cebulę, wcisnąć
czosnek przez praskę, dodać
bułkę tartą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Formować większe kotleciki, obsmażać z obydwu stron na patelni. Koncentrat wymieszać z
wodą, doprawić do smaku, zalać gołąbki i dusić pod przykryciem około 30 minut na wolnym ogniu.



