Wykonanie
Uwielbiam połączanie
śliwki z
mięsem. Dziś podaję przepis na pasztet z przewagą
mięsa wieprzowego ze
śliwką suszoną. W smaku super, dzięki śliwce delikatnie słodki, aromatyczny, przepyszny.

Składniki:- 1/4 części
wątróbki drobiowej - u mnie około 20 dkg- 3/4 części
mięsa wieprzowego (
łopatka,
boczek,
karkówka) - u mnie 1 kg- kawałek
słoniny (w zależności od tego jak tłusty mamy
boczek, u mnie jest dość chudy, więc dodaję
słoninę) - na 1 część
mięsa około 1/10
słoniny- 1
marchewka- 1
cebula- kawałek
selera- 0,5 l
bulionu warzywnego-
czosnek-
jajko- 1
bułka (najlepiej czerstwa)-
sól,
pieprz,
rozmaryn,
gałka muszkatołowa,
imbir mielony-
śliwki suszonePrzygotowanie:W
bulionie ugotować warzywa.
Cebulę przyrumienić nad ogniem i dodać do
wywaru.
Mięso pokroić na większą kostkę i obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka z
bulionem i warzywami.
Wątróbkę oczyścić, podsmażyć chwilę na patelni bez
soli, gdy warzywa i
mięso z
bulionu zmięknie dodać na chwilę
wątróbkę.Całość zmielić dwukrotnie przez maszynkę do
mięsa.
Bułkę namoczyć w
bulionie, wycisnąć i zmielić razem z
mięsem. Dodać
jajko. Całość wymieszać, w razie konieczności dodać kilka łyżek
bulionu, aby pasztet nie był za suchy. Przyprawić
czosnkiem,
solą,
pieprze,
rozmarynem, gałką i
imbirem. Przełożyć do foremki zatapiając w pasztecie
śliwki suszone, dodatkowo udekorować nimi wierzch pasztetu. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

